La Comissió de retirada de símbols franquistes de Tortosa considera una «irresponsabilitat» intentar reinterpretar el monument

Des de Corembe van registrar una moció popular al consistori perquè es reinterpretés el monument feixista

Detall de l'àliga del monument franquista de Tortosa.
Detall de l'àliga del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:45h
La Comissió de retirada de símbols franquistes de Tortosa considera "una irresponsabilitat" intentar mantenir el monument franquista del mig del riu Ebre, com recentment demanava el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (Corembe) i Tortosins pel monument. Estos dos últims col·lectius van registrar, este mes de maig, una moció popular a l'Ajuntament de Tortosa demanant la reinterpretació del monòlit franquista, avalada per més de 1.400 signatures.

Des de la Comissió de retirada de símbols franquistes valoraven la campanya del Corembe com "una greu irresponsabilitat, tenint en compte, a més, el perill que patim amb l'augment dels moviments d'extrema dreta i del feixisme". Des de la Comissió entenen que el monument franquista no té reinterpretació possible: "el va posar qui el va posar amb una intenció molt clara, homenatjar els vencedors de la guerra civil i el dictador". Per això des de la Comissió reivindiquen que sempre han demanat la seva retirada de l'espai públic. "Ens ha costat molt aconseguir que, d'acord amb la Llei de Memòria Històrica, puguem retirar-lo, i ara que ja tenim el compromís del Govern de la Generalitat i la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, considerem un greu error insistir en la reinterpretació".

Quant a l'aspecte artístic que des del Corembe defensen, la Comissió apuntava que "com pretens respectar una obra i alhora canviar-li el seu significat quan per fer ho cal despullar-la i reinventar-la?". D'altra banda, sí que insistien en la creació d'un centre d'interpretació de la Guerra Civil i la dictadura des d'on es faci una tasca pedagògica i rigorosa de recuperació de la memòria històrica.