La gavina corsa torna a les Salines de la Trinitat del Delta de l'Ebre

A les Salines s'estableix una de les poblacions més grans d'esta espècie catalogada com a vulnerable

Una colònia de gavina corsa a les Salines de la Trinitat.
Una colònia de gavina corsa a les Salines de la Trinitat. | Cedida
Aguaita.cat
19 de maig del 2021
Actualitzat a les 10:28h
Amb l'arribada del bon temps, la gavina corsa comença a tornar a les Salines de la Trinitat després del seu viatge al continent africà. L'espècie, catalogada com a vulnerable, va començar l'any passat un procés de restabliment dins les Salines, amb una població de 1.837 parelles, convertint-se en la més gran de Catalunya i una de les més grans del món.

Segons una primera estimació feta pel servei d'ornitologia de les salines, la població se situa entre 1.500 i 3.000 parelles, unes xifres que demostren que el retorn es consolida. Si bé el nombre exacte de parelles encara no es coneix, s'espera un nombre similar al de l'any passat o fins i tot més elevat, ja que encara estem en el període habitual de retorn i encara hi ha aus que s'hi estan establint.

Les principals zones escollides per a la cria són els camins entre cristal·litzadors de les Salines i darrere de les motes o divisors de terra que hi ha entre les basses del complex de les Salines.

La gavina corsa i la gavina capblanca estan catalogades com a vulnerables a casa nostra. De la gavina corsa, cal remarcar que gairebé només es distribueix a escala mundial dins de la Mediterrània. De fet, el 90% de la seva població nidificant es restringeix a l'estat Espanyol.

Una espècie vulnerable
Inicialment, l'any 1966 amb una estimació total de 800 a 1.000 parelles, niava a illots mediterranis i era considerada com una de les gavines més rares del món. Per tant, es trobava globalment amenaçada i en perill d'extinció. Posteriorment, als anys vuitanta, va colonitzar la Punta de la Banya al Delta de l'Ebre, on va anar augmentant la seva població exponencialment fins a arribar a significar més de dos terços de la població mundial.

L'any 2006, es va arribar al màxim històric de 15.396 parelles que van nidificar dins de les Salines de la Trinitat. Posteriorment i per un cúmul de circumstàncies, la població es va fragmentar i l'espècie va colonitzar altres indrets. Així i tot, avui el seu estat de conservació és considerat com a vulnerable, un estatus aconseguit gràcies a la gestió salinera d'aquest indret del Delta de l'Ebre i a la gestió proactiva de la Generalitat.