Esquerra aconsegueix incorporar la gestió dels sediments a la Llei del canvi climàtic

La llei haurà de contemplar els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització.

La flixanca Norma Pujol durant una intervenció al Congrés.
La flixanca Norma Pujol durant una intervenció al Congrés. | Cedida
Aguaita.cat
18 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:19h
Esquerra Republicana de Catalunya ha aconseguit incorporar les esmenes proposades sobre la gestió dels sediments a la Llei del canvi climàtic i la transició energètica, pel qual s'hauran de tenir en compte els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització. "Esquerra hem aconseguit incorporar la gestió dels sediments a l'articulat de la llei del canvi climàtic, i per tant la planificació hidrològica l'haurà de tenir en compte", afirmava la diputada republicana al Congrés, Norma Pujol, qui afegia també que "sense aigua i sense sediments no hi ha Delta, així que per afrontar la lluita contra el canvi climàtic cal l'aportació de més cabals i més sediments davant l'amenaça de la regressió i la subsidència".

La diputada explicava que "en veure que la Llei no feia cap referència als sediments i la seva gestió, Esquerra vam presentar-hi una esmena d'addicció", la qual va ser aprovada durant el primer tràmit de debat al Congrés. El text queda recollit a l'articulat en el seu Títol V (Mesures d'adaptació al canvi climàtic), punt 4-g) de l'Article 19; on s'afirma que la planificació i la gestió hidrològiques hauran: "d'incloure en la planificació els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització, amb el doble objectiu de mantenir la capacitat de regulació dels embassaments i de restaurar el transport de sediments als sistemes costaners per a frenar la regressió de les platges i la subsidència dels deltes".

Pujol considera que "aquesta inclusió en la planificació dels impactes de la retenció i les solucions de mobilització dels sediments, hauria d'establir un precedent, que cal traslladar a totes les altres actuacions que tant el govern, com la CHE, portin endavant, ja sigui en el nou Pla Hidrològic de Conca com en el Pla de Protecció del Delta". A banda, la diputada demanava també "afrontar el canvi climàtic de manera eficient amb una gestió integrada dels cabals i els sediments de les conques hidrogràfiques, i esperem que aquesta llei ajudi a fer-ho possible".

El secretari de Transició Ecològica de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Paco Gas, destacava les aportacions fetes a la Llei amb la presentació de 172 esmenes, de les quals 48 van ser admeses o transaccionades, i "de manera especial les fetes des de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, que afecten directament les Terres de l'Ebre, però també a l'àmbit general, com són les centrals nuclears i la gestió dels sediments", afirmava. Gas manifestava que "és de vital importància per al nostre riu i Delta" la incorporació de la gestió dels sediments a la llei, perquè "ha de permetre donar als sediments la rellevància que no havien tingut fins ara, en la planificació hidrològica de l'Estat".

A més, el dirigent republicà destacava que en el tràmit del Senat "Esquerra vam aconseguir rectificar la disposició addicional incorporada per PSOE i Podemos, que apartava als Ajuntaments de participar en les obres públiques d'interès general relacionades amb la construcció, ampliació, reparació, conservació, explotació o desmantellament en centrals nuclears. Gràcies a la nostra esmena ara la llei sí que permet la participació dels ajuntaments en el procés de tramitació".