Endesa realitzarà demà la crescuda extraordinària de l'Ebre a Flix per controlar els macròfits

Les actuacions tindran una durada de cinc hores, amb una punta de 1.200 m³/s

per Aguaita.cat, Flix | 12 de maig de 2021 a les 11:53 |
La crescuda del riu es realitza per controlar la població de plantes aquàtiques al tram final de l'Ebre. | Cedida
Endesa durà a terme demà el desembassament extraordinari de primavera al riu Ebre, al seu pas per Flix, amb l'objectiu, segons apunten, de controlar les poblacions de macròfits que s'acumulen al tram final del riu. Les actuacions de la companyia des de la central hidràulica de Flix duraran cinc hores, entre les vuit del matí i la una del migdia, i servirà per realitzar el sanejament del riu, que es realitza de forma habitual dos vegades a l'any, a la primavera i a la tardor.

Els treballs per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s'acumulen al tram del Baix Ebre implicaran la coordinació de tres centrals d'Endesa, on es deixarà anar el volum necessari d'aigua des de Mequinensa i Riba-roja, per ordre de descens, perquè Flix –l'última de les centrals– pugui deixar anar l'aigua suficient per les comportes de la presa –en lloc de per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre.


La sortida d'aigua des de la central, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, anirà variant segons l'hora del dia. Així, s'iniciarà amb 150 m³/s i anirà creixent fins als 1.200 m³/s a les 9.40 hores del matí. A partir de les 11.40 hores s'anirà reduint progressivament fins als 150 m³/s altra vegada.

 

Participació