Les plataformes protesten al Perelló per la seua exclusió de la comissió municipal de renovables

L’equip de govern d’ERC nega a veïns i afectats el dret a participar en l’organisme informatiu, que es va constituir este dimecres a la tarde

Protesta silenciosa de les entitats contra la massificació eòlica al Perelló
Protesta silenciosa de les entitats contra la massificació eòlica al Perelló | Cedida
Aguaita.cat
28 d'abril del 2021
Actualitzat a les 19:44h
Una vuitantena de persones, convocades per les plataformes ciutadanes en contra de la massificació de projectes de centrals energètiques al terme del Perelló, van protestar en silenci este dimarts a la tarde en contra de la seua exclusió de la comissió municipal de renovables. Mostrant cartells reclamant el seu “Dret a decidir” i recordant que “El Perelló no es ven”, veïns i afectats van concentrar-se davant de l’Ajuntament amb motiu de la constitució de l’organisme informatiu.

En el moment d’accedir a la casa de la vil·la per celebrar la reunió, regidors i assessors tècnics del govern municipal  van rebre còpies de la nova instància que cinc plataformes de la zona (Salvem Fullola, Trenquem l’Ametlló, Stop Vandellòs II, Tossal de Montagut i Tivissa Sud) han registrat a l’Ajuntament del Perelló reclamant la seua participació a la comissió. 

El passat 11 d’abril les entitats havien demanat per escrit a l’alcaldessa, Maria Cinta Llaó (ERC), que permetés la participació de representants de veïns i afectats a l’organisme que ella mateixa havia anunciat un mes abans al ple amb l’objectiu de “consensuar al màxim els criteris i els projectes a rebutjar o defensar”.
 

Concentració de protesta contra la massificació eòlica al Perelló Foto: Cedida


Malgrat esta anunciada voluntat de “consens”, Llaó va respondre negativament i sense cap argument justificatiu la petició de les plataformes, limitant la composició de la comissió a tres regidors de l’equip de govern d’ERC i dos de Junts pel Perelló a l’oposició. També havia anunciat la participació d’un ambientòleg assessor, que finalment es va concretar amb la presència de l’enginyer agrònom Ignasi Grau així com de l’arquitecte i excap del servei territorial d’Urbanisme a Tarragona Joan Llort. 

Davant de la seua exclusió, les plataformes han apel·lat a la legislació vigent a Catalunya que garanteix la participació ciutadana en organismes municipals i sobre la gestió del medi natural, així com també la de representants d’entitats coneixedores del territori com Unió de Pagesos i el GEPEC davant l’amenaça de concentració i massificació de projectes de centrals d’energies renovables que pateix el terme municipal i el territori pròxim.