Miquel Bort «Estic content que 'Amore' ajude a la normalització de la sexualitat»

L'escriptor canareu s'endinsa en la novel.la eròtica amb el seu tercer llibre 'Amore', un lllibre per despertar els sentits

Sílvia Altadill
22 d'abril del 2021
Actualitzat a les 21:35h
Miquel Bort ambienta la seua novel.la eròtica 'Amore ' als racons de les Terres de l'Ebre
Miquel Bort ambienta la seua novel.la eròtica 'Amore ' als racons de les Terres de l'Ebre | Onada Edicions
Miquel Bort (Alcanar, 1968), escriptor i agent de trànsit dels Mossos, debuta en la literatura eròtica amb "Amore" (Onada Edicions), la passional i clandestina història d'amor i de sexe entre Mar, una dona casada i amb un fill, i Marco, el bomber que li va salvar la vida en un accident. La trama, que discorre en espais emblemàtics de les Terres de l'Ebre, segueix la filosofia de gaudir veient gaudir, "Amore" vol ser una aventura per als sentits per als lectors igual que ho és per als protagonistes. Un llibre que amb una setmana ençà del seu llançament acaba d'arribar a la seua tercera edició. El llibre eròtic ebrenc del moment

Com un Mosso d'Esquadra descobreix la seua passió per l'escriptura?

Des de menut que escric narracions, contes i poemes per a mi. L'any 2006 com a agent de trànsit vaig adonar-me que la majoria d'accidents de trànsit són evitables. Llavors vaig escriure el llibre "Com evitar els accidents de trànsit". Va tenir nou edicions i es va vendre molt bé no solament a Catalunya sinó a tot l'Estat i a Llatinoamèrica. Així va començar la meua primera pedreta al món de l'escriptura.

És una afició o vols que esdevingue la teua forma de vida? Són compatibles els dos mons?
Els dos mons vull que siguen compatibles. Jo no em guanyo la vida escrivint, em guanyo la vida amb el meu ofici. Mai se sap si ara "Amore" es converteix en un Best-Seller. Crec que el llibre funcionarà, però estic content amb la meua feina als Mossos. La idea és traduir-lo al castellà i donar-li més recorregut.

La realitat que vius com agent supera la ficció i és l'observació de l'entorn la millor inspiració?

Moltes vegades és així. No ens podem ni arribar a imaginar tot el que es veu. Veiem coses molt rocambolesques pràcticament cada dia i dius... Això realment està passant aquí a les Terres de l'Ebre? La gent que treballem en esta faena veiem un submón que la majoria desconeixen i ni imaginen, per sort.

Amb 'Amore' t'endinses al gènere de la novel·la eròtica. Per què tries este gènere, t'agrada o la mateixa història el demanava?

Va ser una amb mi mateix, tu recordaràs aquell llibre de les '50 ombres de Gray' Quan aquell llibre va arribar a les meues mans jo me'l vaig llegir molt curiosament. No em va acabar de convéncer. Jo el vaig trobar massa conte, a mi m'agrada trobar històries més reals i és el que he fet amb Amore. És una novel·la amb una història que ens pot passar a tothom. Son persones normals i corrents que un dia coincideixen als camins de la vida i els neix una passió que desborda.

La Mar la protagonista pateix un greu accident i un bomber la rescata. Més endavant es retroben i neix la seua història de sexe i de passió.
Creus que les situacions límit de la protagonista com veure la mort de prop la fa voler agafar-se a la vida i li desperta els sentits?


Com a cap de servei dels agents de trànsit sovint em trobo amb el fet que he de comunicar les morts. Moltes vegades la gent que ha perdut la vida en un accident de trànsit són gent normal i corrent que s'aixeca un dia i no tenia planificat morir. De sobte la vida s'apaga. La vida se'n pot anar en qualsevol moment i el que viu la Mar la fa voler deixar-se portar.
 

Foto: Onada Edicions


El grup musical Sukre hi ha col·laborat posant la banda sonora al llibre. També utilitzes codis QR amb propostes multimèdia als llocs on, els personatges van vivint la seua història.Volies anar més enllà del simple format de paper amb esta proposta transmèdia?

La idea és fer endinsar al lector/a a un primer pla de la novel·la. Vam provar el tema del codi QR que ara amb la Covid ha funcionat molt bé i vam veure que era una genialitat. De sobte podies complementar la lectura anant als mateixos llocs que els protagonistes. Tenies esta opció. Pots no fer-ne cas i tens la lectura convencional, però ha estat un plus i la gent ens ho comenta. La música del codi és el fil conductor i les propostes dels llocs on viuen també. La gent poden anar a aquells llocs emblemàtics on la Mar i Marco viuen la seua passió.

La Mar és una dona que arriba a la quarantena amb una vida aparentment normal, assentada amb la seua parella i a la feina i es deixa portar per la passió i l'aventura que li ofereix Marco.Creus que existeixen moltes Mars que avantposen la seguretat a viure la vida com ella els hi demana?

Crec que hi ha moltes Mars i també molts homes com Marco. Mar no és una persona que ho està passant malament a la seua vida. És una persona normal i corrent i s'enlluerna i descobreix una forma d'estimar que no coneixia fins llavors. Això ens pot passar a molta gent

Vols que el llibre siga una aventura per als sentits. Els lectors/es ens hem tret el tabú de la novel·la eròtica o encara la llegim d'amagat?

Jo encara estic esglaiat amb la quantitat de missatges que jo considero "potents" que m'arriben amb les impressions del llibre. Sobretot amb les dones ja més madures que em confessen coses íntimes arran de la lectura del llibre. Una dona, em va confessar que es va tornar a masturbar després de molts anys. Per a mi és molt bonic tot això, senyal que funciona. Altres m'han parlat que amb les amigues han normalitzat el parlar de joguines sexuals. Estic content que 'Amore' ajude amb esta normalització de la sexualitat.

La felicitat és deixar-te portar per les sensacions i pulsions del moment o no pretens generalitzar amb la història de la Mar i expliques un enamorament encara que envoltat d'erotisme?

Una de les intencions del llibre és que tothom ens sentim identificats amb els personatges de Mar i Marco. A mesura que ens fem grans deixem passar oportunitats i hi ha moments que són irrepetibles i no s'haurien de deixar passar. Tots volem fer coses deixar-nos portar i no les fem per pors, excuses, perquè és políticament incorrecte o mal vist.

És el teu tercer llibre. Abans has escrit un assaig sobre com evitar un accident de trànsit i "Tretze Roses" on expliques la teua experiència com agent al tràgic accident de Freginals. Com vas viure tot allò?

Jo aquell dia vaig treballar i vaig voler relatar els imput de tot el que vaig viure amb els Bombers, sanitaris...a través d'uns personatges. Vaig posar el nom per les Tretze Roses de la Guerra Civil, en homenatge.
D'un fet traumàtic que és el pitjor accident amb el qual ens hem enfrontat els Mossos i t'adones que també eren morts evitables, no portaven cinturó...

Quins són els teus referent a l'hora d'escriure?

Tinc un escriptor fetitxe que és el Dan Brown. Em vaig enganxar molt al 'Codi da Vinci' o 'Àngels i dimonis'. Intento fer com ell que quan el lector acaba un capítol es quede amb aquell regust de què passarà. Ell això ho fa genial. Amb Amore hi ha gent que em diu que l'ha llegit en tres dies. Per mi és un afalagament brutal.

Vols continuar explorant el gènere de la novel·la eròtica i ser l'escriptor ebrenc eròtic de referència o els propers llibres seran totalment diferents?

La idea és seguir este camí i fer la segona part d'Amore. El final deixa una escletxa oberta i ja tinc una pluja d'idees del que serà la continuïtat de la història, una història potent per tornar a gaudir.