Ports de la Generalitat acaba les obres de reparació dels danys del Gloria a quatre port ebrencs

Amb una inversió de 8,5 milions, els treballs han permés refer i reforçar els dicsde recer i els molls i reconstruir les casetes de pescadors

Passarel·la habilitada al dic de recer del port de l'Ametlla de Mar.
Passarel·la habilitada al dic de recer del port de l'Ametlla de Mar. | ACN
Redacció
19 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:43h
Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres d’emergència per reparar els desperfectes causats pel temporal excepcional Glòria el gener de 2020 als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, les Cases d’Alcanar i la Ràpita, este últim amb menys afectació. La inversió ha estat de 8,5 MEUR. A l'Ametlla de Mar (3,9 MEUR) s'ha reforçat la part exterior del dic, un recreixement de metre i mig a l'espatller sobre el qual s'ha donat continuïtat al passeig. A l'Ampolla (4,3 MEUR), que va ser un dels ports més afectats pel Gloria, s'ha reposat pedra a l'escullera i s'ha recrescut l'espatller per construir botaones a la part exterior. També s'han construït 16 casetes de pescadors i dos per a usos portuaris i per olis usats. Calvet ha destacat que les actuacions s'han centrat a millorar la relació entre els ports i els pobles. Al port de les Cases d'Alcanar s'han invertit 192.000 euros en la reparació de l'extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d'escullera al dic i l'arranjament d'un tram del moll. Finalment, al port de Sant Carles de la Ràpita el temporal va descalçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex als molls Montsià i Trabucador, que es va reparar amb un cost de 65.000 euros.

Les actuacions han aportat "sostenibilitat, seguretat i estabilitat" als quatre ports, però com ha assenyalat Calvet, també s'han aprofitat per millorar la vinculació de les infraestructures amb els pobles. "Un exemple és el passeig de l'Ametlla de Mar que ja existia, però que l'hem fet més maco i un veritable actiu de la ciutat que em consta que ja s'està utilitzant moltíssim", ha destacat.
 

Visita del conseller al port de l'Ametlla de Mar. Foto: Cedida


Les obres s'han fet en poc menys d'un any i es va accelerar amb les obres més urgents perquè els pescadors poguessen reprendre l'activitat. "L'endemà del temporal ja hi estàvem treballant i també és important remarcar que no hem parat ni un sol dia", ha apuntat Calvet.

Les obres de major envergadura s’han dut a terme als ports de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla que tot i estar emmarcades en un període de pandèmia s’han fet amb molta celeritat. En un any, s’han realitzat estudis tècnics com ara, batimetries del fons marí, topografies per veure la reposició de les peces d’escullera a fer i estudis tècnics que indicarien la millor solució per reparar les dues infraestructures. Es van redactar els projectes constructius dels dos ports i s’han executat les obres. La finalitat d’estos treballs ha estat millorar els dics enfront dels episodis d’ultrapassament d’onatges, en cas de temporal, que puguen posar en perill els usuaris i les embarcacions.

El temporal es va emportar molts blocs de pedra d’escullera al llarg de tot el dic de recer del port de l’Ametlla de Mar, afectant sobretot el primer i el tercer tram del dic de recer fins a la bocana, amb desperfectes a l’espatller, el passeig de l’espatller, el final del dic o morrot, els vials annexos i el moll de llevant. Els treballs han consistit a reforçar la part exterior del dic amb 44.700 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 7 tones, per donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant de futurs temporals. Així mateix, s’ha fet un recreixement d’un metre i mig de l’espatller al tercer tram per poder construir un botaones a la part exterior. A més, s’ha donat continuïtat al passeig per sobre de l’espatller que ara té una longitud de 300 metres i, s’ha col·locat una barana per a la seguretat dels vianants. Les obres han finalitzat amb la pavimentació i la senyalització de tot el vial de llevant.
 

El conseller entrega simbòlicament les claus de les casetes de pescadors al president de la Confraria de l'Ampolla. Foto: S.B.


A l’Ampolla el conseller Calvet ha lliurat avui les claus de les noves casetes construïdes per als estris de pesca als pescadors. En total, s’han edificat 16 casetes, ja que les anteriors havien quedat malmeses pel temporal Gloria, amb l’objectiu de continuar donant servei al sector pesquer del municipi. També s’han construït dos casetes més, l’una, per a usos portuaris i, l’altra, per al mòdul dels olis usats de les embarcacions pesqueres. Un dels ports més afectats pel temporal Gloria va ser el de l’Ampolla que va rebre l’impacte d’ones de fins a 4 metres d’alçada, i va patir danys estructurals al dic de recer i al moll adossat. Els dies posteriors al temporal es va treballar per recuperar al més aviat possible, les condicions operatives mínimes per reprendre les activitats. Es va netejar el recinte portuari de restes vegetals, sediments i residus arrossegats, atès que el port va patir tant ultrapassaments d’onatge com avingudes d’aigua d’un barranc. A més, es va portar maquinària per recuperar les xarxes i els estris de pesca que havien estat arrossegats pels cops de mar al fons del port per intentar ajudar els pescadors i que l’activitat tornés amb rapidesa a la normalitat. Mentre van durar les obres, es van generar espais perquè els pescadors continuessin fent la seva feina amb la normalitat que permet una obra d’esta magnitud.

L’actuació ha consistit a fer una reposició de 67.200 tones de pedra d’escullera d’entre 4 i 12 tones a la banda exterior del dic amb l’objectiu de reforçar la infraestructura i donar més estabilitat i seguretat al port. Així mateix, el mur de l’espatller de formigó s’ha recrescut una mitjana de 0,77 centímetres per poder construir un botaones a la part exterior perquè quan arriben les onades hi reboten i siguen impulsades cap a la mar. També s’ha instal·lat enllumenat públic al dic de recer amb làmpades LED per promoure l’estalvi energètic, serveis de telecomunicacions i una xarxa de parallamps.
 

Interior d'una de les noves casetes de pescadors a l'Ampolla. Foto: Cedida


Pel que fa al port de les Cases d’Alcanar va patir danys estructurals a la punta del dic del costat de la bocana, així com la pèrdua de blocs d’escullera al llarg de la infraestructura de recer. Les obres d’emergència han consistit en la reparació de l’extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d’escullera al dic i l’arranjament d’un tram del moll. En total s’han col·locat 3.200 tones d’escullera en blocs d’entre 4 i 6 tones per unitat.

Per altra banda, el temporal al port de la Ràpita va descalçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex al molls Montsià i Trabucador, que es va reparar amb un cost de 65.000 euros.

Inversions de l’ACA

El titular de DTES ha avançat que a la tarda visitaran unes actuacions subvencionades per l’ACA. “Hem dissenyat un pla de subvencions als ajuntaments i a les entitats per reparar danys del Glòria però també perquè estes actuacions ens permeten previndre les avingudes en el cas d’episodis meteorològics extrems com el que vam viure. A Les Terres de l’Ebre hem fet tres actuacions per valor de 850.000, contents d’haver reaccionat amb rapidesa i sobretot crear condicions per tal d’impedir que futurs episodis ens facen malbé les lleres o les travesses urbanes.” Calvet ha volgut posar l’accent al fet que “per primera vegada en la història es faran directament en territori de la CHE. Vam fer una reforma legislativa per poder actuar tant a l’Ebre com al Xúquer”.