Naturgy vol desmuntar la Creu Coberta de Gandesa per fer passar aerogeneradors

L'alcalde, Carles Luz s'oposa al "disbarat", de desmuntar el patrimoni local en favor de l'energia eòlica.

Creu Coberta de Gandesa
Creu Coberta de Gandesa | Biblioteca de Catalunya
Aguaita.cat
25 de març del 2021
Actualitzat a les 18:20h
L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha declarat des de la Plaça Francesc Serres, on hi ha la Creu Coberta del terme la proposta que va rebre des de Naturgy on van fer una petició a l'Ajuntament per poder passar els aerogeneradors que van instal·lats a esta ZP de zona de la Terra Alta. La proposta de Naturgy és desmuntar la Creu i modificar l'espai de la rotonda i el pàrquing del poliesportiu per passar els aerogeneradors. "Des de l'Ajuntament estem en contra d'esta proposta, ens oposem rotundament a fer estes destrosses al municipi de Gandesa", afirma. Des del consistori ja han fet arribar la seua negativa al projecte i es refermen en que "no donaran autorització per fer realitzar el que en paraules de Carles Luz és un "disbarat".


La Creu de terme coberta està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És una obra gòtica que data del S.XIII i la localitzem a la carretera que va de Gandesa fins a Vilalba dels Arcs. De l'original de pedra queden les quatre columnes d'angles bisellats, el basament poligonal esglaonat, la base hexagonal. La creu és una rèplica de l'original.

La coberta superior és quadrada i presenta arcs apuntats, cornisa i acabament superior piramidal, revocat tot el conjunt.
La creu va ser desmuntada durant l'any 1933. Després de la Guerra Civil va ser substituïda per una creu de fusta. L'any 1990 es va desplaçar uns 80 metres a l'interior d'una rotonda. L'any 2014 es va encarregar a l'escultor Xavier Solé i Borràs una nova creu inspirada en la creu original.

L'Ajuntament de la capital de la  Terra Alta es nega avantposar el patrimoni municipal per davant de la implantació d'energia eòlica a la Comarca.
 

Inauguració de la Creu Coberta l'any 2014. Foto: Consell Comarcal Terra Alta