Un problema informàtic deixa sense plaça a centenars de professors valencians que treballen a l'Ebre

L'error, que s'ha repetit arreu del país, va comportar que gairebé no s'adjudiqués cap plaça al País Valencià a aspirants provinents de Catalunya

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 15 de març de 2021 a les 13:26 |
Una aspirant en una convocatòria d'oposicions. | Arxiu ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una incidència en el sistema informàtic ha deixat sense plaça a centenars de docents de secundària d'arreu de Catalunya que havien sol·licitat el trasllat al País Valencià. La sorpresa va ser amb la publicació de la resolució provisional amb la llista del concurs de trasllats de docents de secundària, FP, ensenyaments artístics i idiomes, el 4 de març, moment en el qual el professorat que demanava un canvi de destinació va veure que pràcticament no es va adjudicar cap plaça al País Valencià a aspirants provinents de Catalunya. De la mateixa manera, estes places les obtenien docents d'altres comunitats, alguns amb menor puntuació.

Entre el professorat afectat hi ha els docents valencians que exerceixen a les Terres de l'Ebre, el que molts cops els permet viure i treballar a cavall entre les dos comunitats. Un altre cas és el del professorat valencià que supera les oposicions a Catalunya i, després d'exercir els dos anys mínims, vol tornar a casa seva. Segons el Diari de Tarragona, a les Terres de l'Ebre hi ha entre 150 i 200 docents afectats per la problemàtica. Arreu de Catalunya, només dos persones han obtingut l'adjudicació, i en tots dos casos exerceixen una especialitat on al País Valencià encara no és obligatori el coneixement del català.


Requisits lingüístics
Tot apuntaria que just els requisits lingüístics del concurs, que es realitza cada dos anys, han estat la clau de tot el problema: el sistema hauria interpretat que cap de les sol·licituds provinents de Catalunya complia amb el requisit del coneixement del català, tot i tenir-lo acreditat i exercir a Catalunya. Un problema digital que no hauria passat a altres llocs com les Illes Balears, Albacete o Almeria, on també hi havia docents que optaven a obtenir plaça a la Comunitat Valenciana.


Des dels sindicats STEPV i USTEC-STEs (IAC) "han demanat explicacions tant a la Conselleria d'Educació del País Valencià com al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i així mateix, ambdós sindicats hem estat en continu contacte amb les persones afectades". En la mateixa línia, els docents han preparat una reclamació al Síndic de Greuges per demanar que el Departament d'Educació retiri el llistat actual amb l'adjudicació provisional i que es deixi sense efecte la resolució provisional del Concurs de Trasllats.

D'altra banda, des del Departament de Catalunya apuntaven a un problema informàtic, concretament "en l'extracció de dades del fitxer que s'envia al Ministeri per a l'adjudicació de places" al qual afegien que "l'errada es detecta en una lectura incorrecta de la sol·licitud en un camp de l'apartat de petició de llocs de treball del País Valencià". Per esmenar l'error, des d'Educació s'ha apuntat que el professorat afectat ha de presentar al·legacions fins al 18 de març.

 

Participació