La policia alerta d'una nova estafa via SMS que avisa de la recollida de paquets pendents

Aquesta pràctica és coneguda com a "SMSing"

L'estafa arriba a les víctimes via SMS
L'estafa arriba a les víctimes via SMS | Europa Press
Aguaita.cat
05 de març del 2021
Actualitzat a les 10:48h
La policia espanyola ha advertit d'un tipus d'estafa a través de l'enviament massiu i de forma fraudulenta de missatges SMS que han detectat en els darrers dies. Esta pràctica es coneix com a "SMSing". En este cas concret, els estafadors envien missatges on es fan passar per diferents empreses d'enviament i recepció de paqueteria com Fedex, Correus o DHL i, sota l'excusa d'un paquet pendent de ser entregat, suplanten la identitat de la companyia i pretenen dirigir a les víctimes a webs o aplicacions malicioses.

La intenció dels estafadors és que la víctima faça clic a l'enllaç que adjuntem en el fals SMS. Al fer-ho, i de forma automàtica, una aplicació mòbil prèviament registrada pels delinqüents es descarregarà al terminal mòbil facilitant així l'accés a les dades d'usuari.

L'aplicació maliciosa pot instal·lar un troià bancari que permetrà que els delinqüents accedisquen a les dades dels comptes més sensibles, ha informat la policia espanyola en un comunicat. A més, els estafadors donen instruccions per trencar els elements de seguretat instal·lats en els mòbils i que eviten que es descarreguen aplicacions perjudicials.

Per evitar este tipus d'estafes, la policia recomana prestar atenció quan es rep una comunicació electrònica i no actuar impulsivament fent clic als enllaços. En este tipus de missatges sol haver-hi algunes pistes que conviden a sospitar de la veracitat de la mateixa: enllaços poc habituals, que s'han escurçat o que tenen un domini diferent de la companyia.

A més, és fonamental que només s'accedisca a les webs oficials de les companyies de missatgeria per saber en quina situació es troben els enviaments. Davant la més mínima sospita, s'aconsella denunciar davant les autoritats els SMS potencialment fraudulents rebuts i, sobretot, mai accedir als enllaços que els acompanyen.

Així mateix, mai s'ha d'instal·lar aplicacions de tercers, ja que cap companyia de paqueteria exigirà als usuaris la instal·lació d'aplicacions mòbils per a facilitar els seguiments dels paquets. Tampoc s'han d'obrir enllaços que exigeixen donar dades personals a través d'internet, ni descarregar cap arxiu de què es tinga el més mínim dubte de la seua procedència.