Llum verda al nou Pla de participació ciutadana d'Alcanar

El document recull les línies, els objectius i les accions necessàries que s'han de dur a terme fins al 2023 en l'àmbit de la participació

Pla local de Participació ciutadana d'Alcanar
Pla local de Participació ciutadana d'Alcanar | Cedida
Aguaita.cat
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:38h
L'Ajuntament d'Alcanar s'ha dotat d'un nou pla de participació ciutadana que serà vigent fins al 2023. Este Pla sorgeix de la voluntat de l'Ajuntament de dotar-se d'un instrument de planificació que establisca les línies, els objectius i les accions necessàries que s’han de dur a terme, durant els pròxims anys, en l'àmbit de la participació i parteix d'un procés d'actualització de l'anterior. Durant este procés, s'han tingut en compte tots els elements que intervenen en la participació ciutadana i s’han identificat els aspectes a millorar o modificar en funció de les accions i experiències passades.

El nou Pla de participació ciutadana va ser aprovat en el ple del 28 de gener amb el suport de tots els grups, llevat de Desperta't, que es va abstenir.

"A través del desenvolupament d'eines de proximitat i participació de la ciutadania, l'Ajuntament d'Alcanar té la voluntat de vetllar per la promoció de la cohesió social i el foment de l'espai públic conjunt, amb la implicació del nombre més gran de persones, associacions, entitats i altres agents locals", explica Joan Roig, alcalde d'Alcanar i impulsor de l'anterior Pla de participació ciutadana.

En este sentit, s'ha volgut planificar amb la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes del poble. "La metodologia dissenyada ha consistit en sessions de debat, primer amb l'equip de govern i després amb totes les entitats i consells consultius al nostre abast, dividits per grups de treball territorials i sectorials", explica Meritxell Ulldemolins, regidora de Participació Ciutadana de l'Ajuntament d'Alcanar.

El Pla inclou mecanismes de participació, com ara les audiències ciutadanes, enteses com a assemblees obertes al conjunt de la població, en què l'equip de govern dona compte de les actuacions més importants. Altres iniciatives que aplega són el registre ciutadà –els veïns i veïnes inscrits en el qual poden informar-se i fer propostes per a la gestió municipal– i l'agenda de participació ciutadana, que conté totes les accions participatives i defineix l'abast i el nivell de participació en el municipi. Així mateix, destaquen els consells de barri d'Alcanar, les Cases i Alcanar Platja, els quals permeten d’acostar les inquietuds i opinions dels veïns i veïnes a l'equip de govern per tal d'establir un pla d'acció i trobar solucions.

També inclou altres mecanismes per a organitzar tota l'estructura ciutadana, com els consells consultius de dones, de la gent gran, de cultura, d’agricultura i de joventut. Es tracta d'òrgans consultius, d'informació i participació, que, a través de les aportacions dels seus membres, ajuden a elaborar les accions de govern.

"A més, davant la situació d'excepció que hem viscut durant estos últims mesos a causa de la Covid-19, hem tingut en compte la incorporació de mitjans tecnològics per tal de realitzar les diferents comunicacions i garantir la participació ciutadana, com ara el canal de difusió d'avisos del WhatsApp, les reunions telemàtiques o els pressupostos participatius en línia", ha afegit la regidora.

L'Àrea de Participació Ciutadana també desplega altres processos i canals participatius que ajuden la ciutadania a fer sentir la seua veu o implicar-se en el procés de presa de les decisions, com el programa d'Alcanar Ràdio Millorem Alcanar, les càpsules i les reunions participatives amb les entitats i associacions del municipi, o els pressupostos participatius, els quals donen peu a la ciutadania i les entitats a presentar i escollir les propostes d'actuació de l'Ajuntament.