El Govern modifica els estatuts de la Fundació Observatori de l'Ebre per integrar el centre a la Generalitat

El conseller de Territori serà el president i s'incorpora l'Institut Catogràfic i Geològic de Catalunya com a nou patró

Aguaita.cat
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:21h
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, alberga l'estació que enregistra meteors.
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, alberga l'estació que enregistra meteors. | Cedida
El Consell Executiu ha aprovat modificar els estatuts de la Fundació Observatori de l'Ebre per adequar-los a la seua integració en el sector públic de la Generalitat. Fruit d'estos canvis, el conseller de Territori i Sostenibilitat n'exercirà la presidència i s'incorporarà com a nou patró de la Fundació l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Creat l'any 1904, funciona com a fundació sense ànim de lucre dedicada a l'estudi de fenòmens geofísics i ha acumulat un gran fons documental. Entre les seues funcions figura gestionar, promocionar, fomentar i desenvolupar l'Observatori de l'Ebre de Roquetes (Baix Ebre), que disposa de les estacions sísmiques i meteorològiques més antigues de Catalunya en actiu.

La Fundació quedarà adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. El seu patronat, presidit pel conseller Damià Calvet, estarà format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l'Institut Geogràfic Nacional, el Departament d'Empresa i Coneixement, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Històricament, l'Observatori ha destacat en la recerca, observació i estudi en els camps de la relació entre fenòmens solars i terrestres, la meteorologia i la geofísica, especialment en l’estudi dels impactes del canvi climàtic sobre el cicle hidrològic continental i dels impactes de l’activitat solar en el camp magnètic i la ionosfera terrestres.

Fruit de la seva llarga trajectòria, l'Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic i un extens fons cartogràfic. L'Observatori i l'ICGC col·laboren fa temps en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació. Aquest fons escanejat es lliura a l’Observatori i forma part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.