La jutge imputa l’exdirector de Bankia a Amposta en relació a la fallida de la Cooperativa de l’Aldea

El situa com a cooperador necessari en l’ocultació de la verdadera situació de l’entitat i de les irregularitats en la comptabilitat

Sofia Cabanes
08 de maig del 2014
Els logos de Caja Madrid (Bankia) a les instal·lacions de l'antiga secció de crèdit en una imatge d'arxiu.
Els logos de Caja Madrid (Bankia) a les instal·lacions de l'antiga secció de crèdit en una imatge d'arxiu. | Sofia Cabanes
Els logos de Caja Madrid (Bankia) a les instal·lacions de l'antiga secció de crèdit en una imatge d'arxiu. Foto: Sofia Cabanes

La magistrada que instrueix el cas de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l’Aldea, María Teresa Hernández -qui també instrueix el cas de l'Autoescola Roquetes-Temple-, ha imputat l’exdirector de Bankia a Amposta com a cooperador necessari.

La magistrada reconeix en l’entitat bancària una actuació “no adequada” en l’exercici de la seua activitat. Fet que l’ha dut a concloure que Bankia, a través del seu exdirector a Amposta, hi va participar en concepte de cooperador necessari amb l’exgerent, Daniel Ferré, “possibilitant l’ocultació de la verdadera situació de l’entitat bancària i, sent conscient de les irregularitats en la comptabilitat, encara que fora de manera indirecta”. “Tot plegat”, assegura en la interlocutòria a la qual ha tingut accés aguaita.cat i que va ser notificada ahir a les parts, “amb ànim de beneficiar-se de la relació comercial amb la cooperativa”. La magistrada considera que totes estes actuacions es van realitzar per part de l’exdirector de les oficines a Amposta, Antonio Fornós, per la qual cosa l’imputa.

En la seua argumentació i com ja va apuntar en el seu dia l’informe de l’administrador concursal, la magistrada considera que Bankia “ha consentit la utilització del seu logotip per part de la Cooperativa de l’Aldea per què això la beneficiava, ja que tant el caixer, com les domiciliacions de rebuts es trobaven contractades per la Cooperativa amb esta entitat”. Una circumstància que es donava pel fet que la secció de crèdit, com a tal, no estava autoritzada a emetre targetes ni domiciliacions de rebuts.

A més “es té constància que malgrat els requeriments de diferents auditors sobre el finançament contractat per la Cooperativa de l’Aldea y, estant-hi obligats, no es va fer constar la pignoració de béns en cap any dels sol·licitats”, afegeix Hernández.

Segons detalla la jutge, les declaracions dels perjudicats durant esta fase de diligències prèvies li han permès conèixer que “hi ha hagut persones a qui els hi han pagat rebuts després del bloqueig dels comptes carregats en comptes vinculats, mentre que a d’altres persones se’ls ha retornat, sense major explicació. A altres persones se’ls ha desvinculat el compte desbloquejant el capital intervingut, sense motiu ni explicació, mentre que a d’altres no se’ls hi ha retornat cap import”.

També és una qüestió “molt extranya”, afirma, “les circumstàncies en les que es va contractar la pignoració de béns, ja que consta que es va celebrar una junta del consell rector un dia en el qual s’acordava esperar distintes propostes i, al dia següent, es tornar a celebrar una segona junta rectora en la que s’acorda obtenir finançament amb Bankia i la pignoració, sense que es faci constar el motiu pel qual no s’esperen les diferents propostes i el per què d’esta celeritat”.

L'Ajuntament de l'Aldea es persona en el cas

D’altra banda, la jutge ha acceptat la personació en el cas de l’Ajuntament de l’Aldea, que ha acreditat les entregues de diners als afectats, així com la concessió d’ajudes per part de la Diputació per ajudar als perjudicats en els dies posteriors al bloqueig de comptes. L’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu, s’ha mostrat satisfet de la decisió judicial i expressa que esta mesura “permetrà defensar, de la millor manera possible, els interessos dels afectats per la crisi de la Cooperativa de l’Aldea”.

Però no ha estimat, tal com reclamava el consistori, la imputació de Bankia, com a entitat financera, per delicte d’estafa. Hernández entén que “s’hauria de fonamentar de forma expressa els fets atribuïbles i la participació directa de persones físiques vinculades a Bankia, sent que, la representació processal de l’Ajuntament, deixa entreveure que ha pogut existir un engany per part de l’entitat, sense indicar conducta alguna que hagi pogut realitzar la mateixa”. “En segon lloc”, afegeix, “no s’indica persona alguna que hagi pogut cometre l’il·lícit, ni tan sols, es concreta pròpiament l’il·lícit; ja que, era la Cooperativa de l’Aldea qui utilitzava el logotip de Bankia. Per la qual cosa no es pot concloure que existeixin indicis que Bankia hagi dut a terme un presumpte delicte d’estafa”.

A més d’esta recent imputació d’Antonio Fornós, actualment hi ha imputades 10 persones més. Que, segons el càrrec i les circumstàncies, han pogut incórrer en delicte societari, falsejament de documentació comptable, administració deslleial del patrimoni social i apropiació indeguda. Els imputats són l’exgerent de l’entitat, Daniel Ferré; l’exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; el president, el tresorer i secretari de l’anterior junta rectora, José Fernando Falcó, Joan Benito i Lluís Gilavert, respectivament. I per part de la Generalitat, l’exdirector de Política Financera, Ferran Sicart i els inspectors Pau Benito i Ramon Cortacans.

Actualment l’entitat arrossega un forat econòmic de més de 7 MEUR i continua en concurs de creditors. Uns 4,7 MUER ,d’uns 400 impositors, continuen bloquejats.