Els consells comarcals del Baix Ebre i Montsià reclamen a l’Estat que es reunisca amb el territori per debatre el Pla de Protecció del Delta

L’única estratègia que planteja el Pla del MITECO segons ells, és una reculada de terreny, així es preveu que un total de 832 hectàrees passen ser de domini públic i es vagen perdent per l’erosió marina

Imatges aèries del Delta de l'Ebre del 22 de gener 2019
Imatges aèries del Delta de l'Ebre del 22 de gener 2019 | Bombers de la Generalitat
Aguaita.cat
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:55h
Des de les presidències del Consell Comarcal del Baix Ebre i del Montsià consideren totalment inacceptable el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre que ha  publicat el Ministeri per la Transició Ecològica (MITECO) del govern de l’Estat  espanyol. Una proposta, que per als dos ens  "denota un desconeixement absolut de la situació del  Delta, que no garanteix la seua supervivència, ans al contrari, el deixa morir a poc a poc".  

L’única estratègia que planteja el Pla del MITECO segons ells, és una reculada de terreny, així  es preveu que un total de 832 hectàrees passen ser de domini públic i es vagen  perdent per l’erosió marina. Això vol dir acabar perdent més de 800 hectàrees  d’espais naturals d’un extraordinari valor natural i d’espais cultivats en estos moments per arrossars, que són una de les pedres angulars del sector primari ebrenc.  

Este és un pla negligent amb els acords de la Taula de Consens pel Delta i que obvia la participació de les administracions i les associacions del territori. Un plantejament que dona l’esquena a la societat i a l’essència natural del Delta sense  tindre en compte les greus conseqüències que suposarà mediambientalment i socioeconòmica als nostres municipis. 

Després del fort temporal Glòria institucions, científics i sectors afectats els dos Consells Comarcals es van reunir per establir actuacions de preservació del Delta, tenint en compte les  opinions de tots els sectors afectats. Unes propostes consensuades i proposades pel territori que han sigut invisibles per al MITECO.  

És per això que els Presidents dels Consells Comarcals del Baix Ebre i del Montsià, en nom de les respectives corporacions, exigixen al Ministeri per la Transició  Ecològica una reunió immediata amb els representants de les administracions del  territori i la Taula de Consens, amb l’objectiu de debatre el pla d'actuació que s'ha  pactat per part de les administracions catalanes, que té com a prioritat l’aportació  de sediments. "Cal fixar de manera urgent un calendari per actuar en contundència", conclouen.