El Pla estatal de Protecció del Delta preveu que més 800 hectàrees passen a domini públic

En una reunió d’urgència, la Taula de Consens qualifica el document com “la sentència de mort del Delta de l’Ebre”

Retrocés de la línia de costa a la urbanització Riumar de Deltebre.
Retrocés de la línia de costa a la urbanització Riumar de Deltebre.
Aguaita.cat
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:01h
Disgust i alarma entre els ajuntaments i sectors productius del Delta de l’Ebre després d’haver analitzat de forma preliminar el Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha tret a exposició pública este dimecres. Sostenen que el document ha desatès les indicacions del territori mantenint les tesis de l’esborrany que es va presentar al novembre i que ja va fer saltar les alarmes. Sense canvis significatius s’obren dos mesos per presentar al·legacions a una planificació que, sostenen, assumix de partida que un total de 832 hectàrees del Delta passen a domini públic i queden a disposició de l’avenç del mar. Això afecta de ple, per exemple, part de la urbanització Riumar, la platja de la Marquesa, o el camí de Guarda dels Alfacs, que també es dona per perdut.

Ni 24 hores va tardar la Taula de Consens pel Delta a reunir-se en veure el document a exposició pública. De seguida ha exposat el seu enuig: “El Pla fins i tot preveu mesures més “severes” -que l’Estratègia presentada al novembre- pel que fa a la revisió de la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre i a la creació d’una franja de protecció que permeti la lliure regressió de la costa”. “Amb la superfície que desapareixerà baix del mar com a conseqüència de la inacció ho faran també espais naturals d’incalculable valor ecològic com Buda, Sant Antoni o la Punta de la Banya. La desaparició de la barra del Trabucador també comportaria canvis ecològics en la badia d’Alfacs i la desaparició d’espècies exclusives”, advertix la Taula. La Taula vol ressaltar que en la vessant econòmica i social “la inacció del Pla també afectarà greument sectors productius dels quals viu i treballa la gent del Delta, així com l’afecció d’una part del nucli urbà de Riumar que a la llarga acabaria engolit per la mar”. Per a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, este retrocés de la línia de costa és una línia vermella: " Mai assumirem una derrota com a definició. Per això, demano als veïns i veïnes que estiguem preparats per defensar el nostre territori per reconduir aquest pla de protecció i evitar els perjudicis que suposa per al Delta de l'Ebre". Per la seua banda, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha afirmat que el Pla “no protegix el delta sinó que el sentencia a mort, i no és acceptable que la única solució que plantege siga tirar enrere i dixar el delta morir poc a poc”. Els sectors socioeconòmics de la Ràpita, coordinats per l'Ajuntament, ja van fer públic després del pas del temporal Filomena que es mobilitzaran en defensa del Trabucador i el Delta en una data encara per determinar degut a la situació pandèmica.

La gestió dels sediments

Pel que fa a la gestió dels sediments retinguts als embassaments, es limiten a estudis bàsics sense proves empíriques de traspàs riu avall. “La gestió de sorres litorals es limita a quatre possibles transvasaments sense concreció de volums o calendari. Els camins de guarda simplement han desaparegut”, alerta este organisme, que agrupa regants i ajuntaments, amb una trentena d’entitats adherides.

Des de la Taula de Consens, es començarà a treballar de forma immediata en les al·legacions al Pla, que es poden presentar en un termini de dos mesos. La intenció d’alcaldes i regants és treballar en un document de territori que sigui el “màxim de banda ampla possible”. Per aquest motiu, la Taula obrirà aquest treball a les més de 30 entitats adherides, a banda d’altres organitzacions i institucions. Paral·lelament, la Taula demanarà a la Generalitat la seua col·laboració i esforç en l’elaboració d’unes al·legacions “a l’alçada de la injustícia que s’està cometent amb el Delta”.

Alcaldes i regants insistiran també en la reunió sol·licitada al MITECO fa uns dies, que ha estat traslladada a la Vicepresidenta Ribera sense haver obtingut, però, encara una resposta. I continuarà treballant en l’inici de les gestions amb la Comissió Europea, apel·lant també a la mobilització social.