Ports i Mans: Simbiosi

Pepa Subirats Rosiñol
07 de maig del 2014
El fil argumental de l’exposició ‘Ports i Mans’ serà la biodiversitat com a inspiradora del procés creatiu.
El fil argumental de l’exposició ‘Ports i Mans’ serà la biodiversitat com a inspiradora del procés creatiu. | Cedida
Tim Johnson és un artista i cisteller amb més de 20 anys de trajectòria creativa i experimental. Foto: Cedida

Des del Museu de la Pauma de Mas de Barberans, inaugurat el dia 5 de maig de 2010, intentem apostar, d’una manera tímida però engrescadora, per projectes internacionals.

Pensem que només jugant a la simbiosi local-global podem visualitzar el nostre territori. Tenim clar que des del Mas de Barberans només es pot jugar a l’estratègia de la innovació dins de la nostra especialització, que són les fibres vegetals. Al municipi costa arribar-hi. Només podem seduir al visitant si el que s'ofereix és atractiu.

Arran de la col·laboració del Tim Johnson, artista cisteller anglès de prestigi internacional, i l’Associació de Cistellers de Catalunya amb el Museu de la Pauma, es van realitzar unes jornades de treball sobre com crear estructures contemporànies amb tècniques tradicionals i materials autòctons a diferents espais del poble. L’any 2012, va ser el projecte Fent Rafal; el 2013, el Jardí Teixit, i enguany, el 2014, l’Era Teixida. Estos projectes es realitzen la primera setmana d'agost, tot just ans de la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, i el ressò mediàtic aconseguit ha estat important. Set artistes cistellers de diferents nacionalitats intervenen en diferents espais del poble creant, a partir de fibres locals i tècniques tradicionals, formes innovadores.

Dins d'este marc d'internacionalització i amb un projecte bianual, vam apostar pel format d’artistes en residència. El projecte se centra en la col·laboració de dos dels artistes cistellers -Mònica Guilera i Tim Johnson- que, any rere any, participen al projecte d’art efímer. El treball ha consistit en l’experimentació amb la vegetació de l’entorn més immediat al poble: la plana i el Port durant les quatre estacions. El resultat ha estat un major coneixement de les plantes disponibles a la zona i els seus usos potencials en cistelleria i escultura efímera propera al Landart. Per aquells que estiguen interessats en este àmbit, és molt recomanable el documental que ja té uns quants anys però que és a la vegada entenedor i estètic: Rivers and Tides . L’artista és l’escocès Andy Goldsworthy, l’autor del documental, Thomas Riedelshermer. Com bé diu l’artista, de vegades  el que importa és el procés i no tant l’obra acabada.

Monica Guilera ha participat en nombroses exposicions tant a nivell nacional com internacional. Foto: Cedida

Mònica Guilera és una cistellera catalana amb molts anys d'experiència. Es guanya la vida fent cistells, tallers i demostracions. Ha participat en nombroses exposicions tant a nivell nacional com internacional. Tim Johnson és un artista i cisteller amb més de 20 anys de trajectòria creativa i experimental. Combina l'esforç innovador amb un gran respecte per l'artesania tradicional i un ampli coneixement i fascinació per l'entorn natural. Ells mateixos ens expliquen el projecte al seu blog , espai que s’ha d’entendre com un diari de camp on hi expressen sensacions, emocions i processos creatius acompanyats de boniques fotografies.

Aprofitant el Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals , que tindrà lloc com és habitual el primer cap de setmana d’agost, s’inaugurarà l’ exposició Ports i Mans al Museu de la Pauma. L’exposició tindrà diferents àmbits i intentarà transmetre emocions i experiències mitjançant diferents obres. El fil argumental serà la biodiversitat com a element inspirador del procés creatiu i les gairebé infinites i sorprenents combinacions entre: tradició, modernitat, innovació, disseny, artesania, art ,efímer, permanent i tot amb fibres de l’entorn més proper.

El fil argumental de l’exposició ‘Ports i Mans’ serà la biodiversitat com a inspiradora del procés creatiu. Foto: Cedida

Negociant amb els protagonistes ens vam adonar que havíem de trobar diferents solucions per diferents necessitats de transmissió del treball. S’havia de trobar un equilibri entre el caràcter més documental que es pretenia que tingués l’exposició i l’exposició emocional que volien ells. Finalment, la solució consensuada va ser la d’oferir dos modalitats de presentació, una exposició física i un projecte web on es farà un recopilatori ampli d’imatges de les peces exposades, la recol·lecció de la primera matèria, els processos de treball i el material audiovisual i textual que complemente el discurs de l’exposició física. Per realitzar el projecte virtual és necessari fer una important tasca de documentació, buidatge d’arxius, elaboració d’entrevistes i realització de fotografies. Els continguts es podran llegir en català, castellà i anglès i seran compatibles amb els entorns Iphone, Ipad i mòbils Android.

L’exposició física també es mostrarà a la xarxa. El mitjà per mostrar els resultats serà una exposició virtual, inclosa dins del projecte web de l’exposició, que aportarà difusió arreu del Museu de la Pauma i del Parc Natural dels Ports.

L’experiència ens diu que fer els mateixos productes per a realitats diferents, la majoria de vegades, els acaben encotillant. Per tant, una vegada inaugurada l’exposició es començarà a treballar per fer el projecte de l’exposició itinerant. Serà amb pressupost ja de 2015 i la itinerància, sens dubte imprescindible per les característiques del projecte, també començarà l’any vinent.

Des del Museu tenim molt clar qui són els protagonistes. Per tant, també la itinerància es consensuarà amb ells. No es vol ser excloent però els artistes creuen que hi ha espais, tant per les seues característiques com per la seua trajectòria on visualitzen les seues obres i en d’altres, tot i fer l’esforç imaginatiu, no les hi veuen.

La nostra valoració de l’experiència, fins ara, és excitant per tot el que comporta
de nova i d’arriscada per a un centre com el nostre, on som els que som i tenim el
pressupost que tenim. Podreu trobar tota la informació i l’enllaç del projecte web a partir de l’1 d’agost

Pepa Subirats Rosiñol
Responsable Museu de la Pauma. Ajuntament de Mas de Barberans.