La Taula de Consens obre la porta a iniciar la defensa legal per salvar el Delta de l'Ebre

Els ajuntaments deltaics i les comunitats de regants realitzen un ple simultani per aprovar també futures mobilitzacions

Plenari realitzat este dijous a l'Ajuntament de Deltebre
Plenari realitzat este dijous a l'Ajuntament de Deltebre | Cedida
Aguaita.cat
22 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:47h
Tots els ajuntaments que formen part de la Taula de Consens pel Delta (Deltebre, Amposta, Sant Carles de La Ràpita, l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, l’Ampolla i Camarles) i les dues comunitats de regants van celebrar este dijous al vespre un plenari monogràfic en cadascun dels municipis per aprovar una declaració que sorgeix un any després del temporal Glòria a causa de la manca d’acció per part de les administracions competents i la manca d’ajudes rebudes.

La declaració aprovada pels ajuntaments obre la porta a iniciar la defensa legal del Delta de l’Ebre si segueix la inacció per part de les administracions competents, com també enceta les gestions amb la Comissió Europea per obrir un procediment d’infracció comunitària contra l’administració espanyola i catalana per no adoptar les mesures necessàries per evitar el deteriorament del Delta de l’Ebre.

En este sentit, la Taula de Consens segueix denunciant la descoordinació i la manca d’actuacions per part de les administracions en la implementació d’accions de recuperació efectiva i de prevenció de nous escenaris catastròfics, i reclama de manera immediata una nova declaració d’emergència davant dels efectes del nou temporal Filomena i la corresponent actuació coordinada entre l’estat i la Generalitat.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que "les bones paraules i les bones intencions mostrades dies després del temporal han esdevingut, a hores d’ara, ajudes simbòliques que només han convertit l’esperança amb indignació". En este cas, Soler ha exemplificat que actualment i després d’un any no s’ha tingut resposta de la petició de declaració de zona catastròfica, a diferència d’altres territoris on en només una setmana ja s’ha aprovat.

Al mateix temps, l’alcalde ha avançat, en el cas de l’Estratègia Delta plantejada per l’estat i que s’està treballant a hores d’ara, que "en cap cas assumirem el retrocés proposat a línia de costa ja que això seria una derrota com a territori" i que "per este motiu, tot i que esperem no arribar a este punt, estem i estarem preparats per a mobilitzar-nos per fer sentir la nostra veu i reivindicar la necessitat d’accions per salvar el nostre futur".

Al plenari de l'Ajuntament de la Ràpita, el portaveu del partit de Govern ERC, Albert Salvadó, va exposar que "la inacció de les administracions competents ens genera molta impotència, perquè tenen la proposta de solucions i no l’executen". 

La Ràpita aprova organitzar mobilitzacions

D’altra banda, en el ple extraordinari celebrat a la Ràpita també es va aprovar, per unanimitat, una proposta d’alcaldia en defensa del Trabucador i el Delta de l’Ebre, en què es convoquen les mobilitzacions necessàries per defensar el Trabucador i el Delta de l’Ebre quan la situació epidemiològica ho permeta. La moció reclama a les administracions competents que actuen de manera immediata per protegir i garantir la supervivència del Trabucador i del Delta de l’Ebre.

Un cop finalitzats els torns de paraula dels portaveus, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va agrair la unanimitat en rebuig a la situació que hi ha al Delta i va concloure que “el més destacat és que unim esforços i suports per reclamar les actuacions necessàries per mantenir la supervivència del Delta i del Trabucador”.