Viticultors de la Terra Alta asseguren que la nevada serà beneficiosa per a la vinya

L'aigua acumulada protegirà els ceps de plagues i aportarà nutrients a la terra

Vinyes nevades a Horta de Sant Joan.
Vinyes nevades a Horta de Sant Joan. | Anna Ferràs/ACN
Aguaita.cat
21 de gener del 2021
Actualitzat a les 8:42h
Viticultors de la Denominació d'Origen Terra Alta afirmen que la nevada que va portar el temporal Filomena durà "grans beneficis" a la zona de producció. Les baixes temperatures i la neu en ple repòs hivernal de la planta ajudaran, a més, a controlar i minimitzar l'efecte de les plagues. És el cas de la plaga del cuc del raïm, una pesta amb diferents estadis que passa l'hivern a l'escorça o la soca del cep. La neu i el fred minimitza de forma natural l'efecte que tindrà esta plaga a la primavera, a partir del mes d'abril, que és quan comença a actuar.

Com explica el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius, a més d'erradicar les plagues "de forma natural", la nevada esdevé "un gran dipòsit de reserva hídrica per a la primavera i l'estiu", sobretot si les estacions venidores porten períodes de sequera. "Les reserves d'aigua ara estan fins a dalt i la neu, tot i que semble contradictori, aïlla les arrels del fred i les protegeix davant les baixes temperatures. Tot això és especialment important per a la vinya perquè ajuda a l'aturada vegetativa de la planta, tan necessària per reprendre amb força el cicle de floració durant la primavera", ha destacat Rius.

Tot i això, on no es percebrà cap efecte és amb el míldiu, que l'any passat va fer molt mal en diverses zones de la demarcació. Vicenç Ferré concreta que aquest fong "ataca quan fa molta més calor" però que a l'hivern no hi és perquè d'una anyada a l'altra, desapareix.

A diferència dels olivers o els fruiters, el pes i l'acumulació de gruixos de neu no afecta el cep, tot i els més de 50 centímetres de gruix que es van acumular en alguns municipis. Malgrat això, la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, recorda que "molts viticultors també són pagesos" i que en estos altres conreus els danys han estat importants.