Esquerra reclama que l'Estat dixe de «posar pegats» al Delta i actue per protegir-lo

Els republicans exigeixen accions «urgents, eficients i consensuades»

per Aguaita.cat, La Ràpita | 20 de gener de 2021 a les 12:30 |
El candidat ebrenc d'ERC a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat d'alcaldes de la zona | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana en el marc del primer aniversari del temporal Glòria ha expressat el seu malestar per la situació del Delta i ha criticat la gestió que n’està fent el govern socialista.

El diputat i candidat al Parlament, Lluís Salvadó ha manifestat que "fa deu dies del darrer temporal i al Delta encara s’espera que el govern de l’Estat vinga i es preocupe, plantege actuacions de caràcter urgent, deixe de posar pegats, i que porte a terme actuacions que resolguen els problemes que tenim".


Salvadó assegura que "després de dos anys i mig, el govern socialista només ha tingut paraules i maniobres de distracció sobre matèria competencial",  per això, els republicans demanen "que l'Estat assumisca les seues responsabilitats i competències, i actue de forma urgent per a protegir el Delta, aprovant i aplicant la famosa Estratègia sobre el Delta".

Així a més de denunciar "la insuficiència de les actuacions portades a terme per part de l’Estat", Salvadó ha criticat que el govern espanyol haja tornat a anunciar després del Filomena, igual que ja va fer el mes de juny de 2020, que en sis mesos hi haurà l’Estratègia Delta consensuada. "Passat un any i un altre temporal, no tenim ni estratègia, ni consens amb el territori; l’únic que hem vist són paraules i promeses però accions molt poques". Ha afirmat.


Salvadó també ha criticat l’actitud de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre en la gestió dels sediments, "continuen sense tenir cap projecte per fer-los baixar al lloc on haurien de ser". El candidat  ha demanat al Govern de la Generalitat que continue pressionant i defensant els interessos del Delta davant l’Estat a la vegada que ha recordat que després del Glòria va destinar 10 M€ en restaurar els danys dels ports, recuperar les infraestructures dels regants i oferir ajudes als sectors productius del Delta afectats, mentre que el govern de l’Estat, va destinar 2,2 M€ per restaurar la costa. "Totes aquelles actuacions han resistit el Filomena excepte les del Trabucador a les que el Ministerio va destinar 700.000 € que s’han endut la mar. Cal revisar el perquè, deixar de posar pegats i fer actuacions eficients i suficients", ha afegit Salvadó.

Salvadó ha advertit que "si en pocs dies no hi ha una reacció substancial de l’Estat, des d’Esquerra Republicana donarem suport a les mobilitzacions anunciades per l’Ajuntament de la Ràpita, perquè no podem deixar que es vaja esmicolant el Delta i no hi haja una reacció contundent".

Adam Tomàs, alcalde d'Amposta, ha denunciat que "és un Estat que ven fum". Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, per la seua banda, ha qualificat la situació del Delta de "dramàtica" i ha reclamat al govern espanyol que complisca les seues obligacions. "Ha d’actuar de manera decidida, contundent i eficaç en aquelles mesures d’emergència perquè quan vingui un nou temporal el Trabucador pugui aguantar; i paral·lelament s’ha de treballar en el mitjà i llarg termini per un Pla real de protecció del Delta".

"No podem aguantar més, i per això des de la Ràpita vam fer un pas endavant  convocant mobilitzacions per defensar el Trabucador i el Delta, perquè si no ens ho defensem nosaltres no ens ho defensarà ningú", ha conclòs Caparrós.
 

 

Participació