Arriba una onada de fred a Catalunya

Les temperatures seran gèlides i pot nevar en cotes molt baixes

Riera del Sorreig a Sant Boi de Lluçanès, aquest dilluns al matí
Riera del Sorreig a Sant Boi de Lluçanès, aquest dilluns al matí | Josep Martínez Castro
NacióDigital
04 de gener del 2021
Actualitzat a les 18:01h
El fred i la neu colpejaran el país durant esta primera setmana d'any. Els serveis meteorològics de Catalunya alerten de l'arribada d'una onada de fred a tot el territori en les properes hores i dies, i la possibilitat de nevades en cotes molt baixes a partir de dijous i durant tot el cap de setmana.

Protecció Civil ha activat l'alerta del Procicat per l’onada de fred amb una forta baixada de les temperatures a les cotes altes del Pirineu i Pre-Pirineu durant els tres propers dies. A més, a les comarques de l’interior de Catalunya i del prelitoral central també es podran assolir temperatures extremadament baixes durant la nit i fins a mig matí.

És per això que Protecció Civil demana extremar les precaucions, especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit, amb especial atenció a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, els més vulnerables a les baixes temperatures.

Cal que este col·lectiu evite sortir al carrer en les hores en què el fred siga més intens. Es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visiten o hi parlen per telèfon per comprovar que es troben bé. També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions, i ventilar cada dia els habitatges, sense tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen.

Nevades a cotes molt baixes

Segons les prediccions que fa el Servei Meteorològic de Catalunya, de cara a dijous, però sobretot divendres, la neu podria arribar a cotes molt baixes. En un fil a Twitter, el Meteocat explica que la incertesa sobre els mapes de predicció és molt alta pel que fa a la segona meitat de setmana, després del dia de Reis, però alguns d'ells apunten a una entrada d'aire fred amb precipitació arreu de Catalunya. Això podria significar que es podria veure nevar a zones molt excepcionals i cotes molt baixes de 200 o 300 metres. 
 
Durant la setmana s'esperen dies de sol i núvols i algunes precipitacions en forma de neu al Pirineu. De cara el dia de Reis, es preveu una jornada molt tranquil·la amb predomini del sol i temperatures sense gaires variacions. Serà a partir de dijous quan arribarà el canvi de temps amb cels ben tapats. 

Les possibles nevades arribarien pel sud de Catalunya i seria divendres, que si els models ho confirmen, podria haver-hi una nevada generalitzada a cotes molt baixes. La nevada podria ser important en alguns punts de l'interior. La pertorbació s'aniria afeblint de cara dissabte i diumenge el temps es tornaria a estabilitzar.