Eufònic Urbà porta a Barcelona el paisatge sonor del Delta amb artistes com el japonès Tamonaga Tokuyama

L’edició 2021 es consolida a l’Arts Santa Mònica i s’iniciarà el 4 de febrer, presentant instal·lacions que busquen interactuar amb els sentits del públic

Aguaita.cat
22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:50h
Taller al Delta de l'Ebre en la darrera edició de l'Eufònic
Taller al Delta de l'Ebre en la darrera edició de l'Eufònic | Cedida
Eufònic Urbà arriba aquest 2021 a la seva vuitena edició, ocupant novament diversos espais de l’Arts Santa Mònica de Barcelona per presentar de forma gratuïta la seua proposta més urbana de diàleg i interacció d’arts sonores, visuals i digital-performatives. Així, del 4 al 6 de febrer Eufònic Urbà oferirà una desena d’actuacions i intervencions i inaugurarà diverses instal·lacions artístiques, que es podran visitar fins a finals de febrer i que busquen més que mai interactuar amb els sentits del públic. Algunes d’estes propostes han estat gestades al delta de l’Ebre i es van presentar en el marc d’Eufònic 2020.
 
Tota la programació d’Eufònic Urbà es revelarà a principis d’any, però ja es poden avançar alguns noms destacats, com ara el del creador multimèdia Tomonaga Tokuyama, que presentarà una instal·lació visual i auditiva fonamentada, com tota la seua obra, en la programació informàtica. L’artista japonès, resident a París, entén “l’arquitectura com a hardware i la instal·lació com a software” a l’hora d’interactuar amb l’espai i amb els sentits del públic. A Barcelona, comissariada per Arnau Horta, crearà una obra pertanyent a la seva sèrie f (), on a partir d’uns tubs de llum reactius al so, es generarà un flux d’energia invisible, creant ones de so a mesura que topen les molècules d’aire. La idea és representar un model extremadament minimalista de com l'ésser humà percep l’univers. A banda de les seves pròpies creacions, Tokuyama ha desenvolupat eines de disseny arquitectònic per a arquitectes com Kengo Kuma i Junya Ishigami, i, a més, és un col·laborador habitual del reconegut compositor electrònic i artista visual Ryoji Ikeda, en obres com supercodex, test pattern, the radar o també cyclo., projecte conjunt amb l’alemany Carsten Nicolai/Alva Noto.
 
L’Eufònic Urbà també recuperarà una selecció de les millors actuacions i propostes experimentals d’Eufònic 2020, el festival mare que es celebra a finals d’estiu a les Terres de l’Ebre. Així l’extensió urbana a Barcelona recontextualitzarà, entre altres, les propostes i espectacles de Ferran Fages i Carme Torrent, que van oferir un espectacle de dansa i so als trulls de l’antic molí d’oli d’Ulldecona; la música experimental de Lume, l’agosarat cine-concert de David Aguilar i Ánder Fernández creat en residència Eufònic / Lo Pati 2020 després d’indagar sobre el terreny en l’impacte dels llamps del temporal Glòria i una performance dialogada entre Ilaria Sartori i Eloisa Matheu, que durant l’Eufònic 2020 van impartir dos tallers per ensenyar a capturar el paisatge sonor del Delta, el natural i l’humanitzat.

Finalment, Eufònic Urbà també presentarà nous treballs, com ara la instal·lació artística Kilobots, de l’experimentadora de l’art sonor Lina Bautista, artista seleccionada en la convocatòria Hangar; i de la cantautora electrònica Ro.e, artista basca que viu a Suècia, en la que serà la seva primera actuació a la capital catalana.