​La Ràpita aconsegueix incloure els treballs tradicionals de les arts de pesca al repertori d'oficis artesans de Catalunya

S'han inclòs els oficis d'armador, remendadora o palangrer, entre d'altres

Detall d'una noia descalça aguantant amb els dits dels peus la sàrsia.
Detall d'una noia descalça aguantant amb els dits dels peus la sàrsia. | Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya | Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer
Aguaita.cat
14 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:05h
La Ràpita aconsegueix que els oficis vinculats als arts de pesca s'integren al repertori d'oficis artesans de Catalunya. L'Ajuntament, amb el suport del Museu de les Terres de l'Ebre va elaborar la memòria pertinent per iniciar els tràmits per incloure estos oficis en el repertori.

Els tràmits es remunten al 2016 quan l'Associació d'Artesans de la Ràpita va sol·licitar a l'Ajuntament l'adhesió dels oficis. A mitjans de setembre de 2017, la memòria va ser exposada davant la Comissió Sectorial de Promoció d'Artesania, qui va resoldre favorablement a la seua incorporació.

D'aquesta manera, aquests oficis esdevenen la quinzena família artesana de tota Catalunya, la darrera en ser creada, i de moment inclouen els oficis d'armador i remendadora (adobadors de xarxes), el de nanser o nansera i el de palangrer o palangrera, tot i que en el futur es podria ampliar amb altres oficis vinculats al sector. 

Esta inclusió permet posar en valor una faena tradicional, de llarga tradició a la Ràpita, que més enllà de la seua valoració des d'una òptica folklòrica no gaudeix de cap reconeixement. D'esta manera, estos professionals passen a tenir el reconeixement d'artesà. A més, pot permetre l'obertura de nous camins que ajuden a mantenir viu l'ofici a través de la innovació o el treball transversal amb altres oficis o disciplines, podent-hi oferir possibilitats per a la creació d'ocupació al municipi. 

Esta adhesió es va publicar al DOGC del dijous 10 de desembre, per la qual s'afegeixen els oficis dels arts de pesca al repertori de famílies d'oficis artesans, creat l'any 2014 pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya del Departament d'Empresa i Coneixement, ens que en regula l'artesanat català.