Amposta treballa per retirar una làpida al caiguts i una placa amb els juncs, últims símbols franquistes a la ciutat

L'Ajuntament dignificarà la memòria de l'alcalde republicà Villalbí i col·locarà llambordes per a 10 deportats ampostins

Placa de mosaic hidràulic rectangular on s'anuncia la construcció d'un grup d'habitatges de promoció oficial.
Placa de mosaic hidràulic rectangular on s'anuncia la construcció d'un grup d'habitatges de promoció oficial. | Cedida
Redacció
27 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:25h
L'Ajuntament d'Amposta treballa per retirar els dos últims símbols de l'època franquista a la ciutat. Es tracta d'una làpida al cementiri que fa referència als "màrtirs" del bàndol rebel i una placa amb els juncs a un habitatge del carrer Melilla. D'altra banda, la Comissió del Nomenclàtor del consistori està treballant per restituir la memòria de l'alcalde republicà Josep Villalbí, canviant l'actual carrer que porta el seu nom per un altre o per una plaça. També s'està pendent que arriben d'Alemanya les llambordes stolpersteine que es col·locaran davant les cases de deu deportats ampostins a camps de concentració nazis.

Seguint les recomanacions de Memorial Democràtic, la làpida "als caiguts" del cementiri d'Amposta es dignificarà amb una senyalització adjacent a la tomba que la desproveïsca de càrrega d'exaltació franquista. La proposta inclourà la inscripció "En esta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir arran de l'esfondrament de les institucions democràtiques causat pel cop d'Estat contra la Segona República, de juliol de 1936, i l'esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Esta làpida conté simbologia d'exaltació de la dictadura de Franco, que va utilitzar les víctimes d'esta violència".

La placa amb els juncs del bloc de pisos del carrer Melilla es retirarà en les pròximes setmanes, com s'ha informat al veïnat.

L'Ajuntament d'Amposta es va adherir fa dos anys al Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre i es treballa en la senyalització dels espais de la Guerra Civil, rutes de divulgació i un camp de treball l'estiu vinent per recuperar els nius de metralladores de la zona del cementeri.