L’Ajuntament d’Aldover afirma que Ous Roig estudia reubicar fora del poble la planta de fertilitzants que projecta

El projecte ha despertat l'oposició de part de la població pel seu possible impacte ambiental

Imatge panoràmica d'Aldover.
Imatge panoràmica d'Aldover. | Consell comarcal del Baix Ebre
Aguaita.cat
24 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:10h
L’Ajuntament d’Aldover ha informat este dimarts a través d’un comunicat que l’empresa Ous Roig valora no continuar amb el projecte de construcció d’una planta de fertilitzants orgànics inicialment previst a Aldover i “està estudiant altre possibles ubicacions fora del municipi”. Es tracta d’un projecte que havia aixecat el recel veïnal pel possible impacte ambiental negatiu que podria comportar i per males olors. Davant d’estes consideracions, un grup de veïns mantenen oposició a que el projecte tire endavant, mentre que també l’oposició socialista al govern republicà havia expressat públicament el seu malestar per la manca d’informació tant cap al seu grup com cap a la ciutadania. El PSC també ha defensat una consulta per a que la ciutadania puga dir la seua davant un projecte així.

L’alcaldessa, Rosalia Pegueroles, ha defensat en tot moment que l'Ajuntament ha seguit el procediment administratiu pertinent “d'acord amb els principis de legalitat i diàleg” i ha recordat que des que Roig Orgànics SL donés entrada del projecte al registre ara fa un any, l’administració municipal no tenia competència sobre el projecte perquè en tractar-se d’una instal·lació en terreny rústic, corresponia la tramitació als organismes superiors competents, a qui va traslladar la sol·licitud de l’empresa. Ara, un cop el projecte ja ha rebut l’aprovació de la resta d’administracions (l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Oficina de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, del Departament de Cultura (Arqueologia) i de l' Institut Cartogràfic de Catalunya; també rebia el vist-i-plau,  el dia 07 d'octubre  de 2020, de la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE), és quan ha retornat a l’Ajuntament per tal que inicie els tràmits que són de la seua competència.

El govern explica que l’octubre passat va donar compte de l’expedient en un decret d’alcaldia sense rebre cap comentari per part de cap grup municipal, i que és recentment quan tenia previst informar la ciutadania dels requisits però les restriccions sanitàries han impedit convocar un acte públic per fer-ho.

“Tanmateix, si què ens reunírem amb la plataforma contrària al projecte i el grup del PSC , i se'ls va donar compte dels extrems dels tràmits realitzats i, molt important, també dels pendents. Això és: que encara no hi havia una absoluta certesa respecte a la implantació de la planta”, exposa el comunicat, que acaba informant que “després de les diferents consideracions que des de l'alcaldia li hem traslladat a Roig Orgànics S.L., podem comunicar que, a hores d'ara, l'empresa valora no continuar amb el projecte inicialment previst a Aldover i s'està estudiant altre possibles ubicacions fora del municipi”.

“Tal i com s'ha vingut explicant en les darreres setmanes, es confirma que no estàvem en un estadi del projecte on únicament es depengués de donar-hi o no llum verda, i de manera definitiva, sinó que, com s'ha dit a aquells que han volgut escoltar, encara hi havia camí per recórrer i estàvem en un punt inicial pel que fa a la tramitació de competència municipal”, conclou, tot expressant el seu rebuig a la “política de crispació i difamació”.