Mossos i bombers que eren a la segona explosió d'Alcanar el 17-A encara pateixen seqüeles

Un policia i un bomber estan incapacitats i diversos agents no han estat reconeguts com a víctimes del terrorisme

Imatge de la segona explosió d'Alcanar del 17 d'Agost de 2017
Imatge de la segona explosió d'Alcanar del 17 d'Agost de 2017 | ACN/ Daniel Ruiz
Aguaita.cat
17 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:42h
Prop d'una vintena de Mossos d'Esquadra i dos Bombers de la Generalitat que van patir la segona explosió al xalet d'Alcanar el 17 d'agost del 2017 han explicat este dimarts a l'Audiència Nacional com van succeir els fets i les seqüeles que han patit des d'aleshores. Tots han explicat que poc després que una excavadora es posés a desenrunar grans blocs de pedra aquella tarda, es va produir una gran explosió que va afectar desenes de persones que treballaven a la zona. La majoria van patir danys a l'oïda, i alguns no han estat reconeguts com a víctimes del terrorisme.
A l'inici de la segona setmana del judici, els mossos que han declarat, de seguretat ciutadana, informació, investigació o policia científica, han explicat que la tarda del 17 d'agost, poc després d'arribar, i quan l'excavadora portava dues o tres palades, es va produir una gran explosió que els va deixar a tots atordits. La majoria han explicat que tenen seqüeles a l'oïda, amb acúfens i pèrdua auditiva, a més d'haver patit estrès posttraumàtic i atacs d'ansietat. El mosso ferit més greu té reconeguda la invalidesa total permanent. Tot i haver estat reconeguts com a víctimes del terrorisme, alguns encara no han cobrat totes les indemnitzacions per les lesions patides. A més, diversos dels agents ferits no han estat ni reconeguts com a víctimes del terrorisme per part del Ministeri de l'Interior.

Un dels bombers que ha declarat ha explicat que les seqüeles a l'oïda li han impedit formar part del grup subaquàtic del cos, ja que la immersió podria ser perillosa per a la seva salut. L'altre bomber va patir lesions importants en una mà i ha estat declarat incapacitat total.

Un altre dels mossos que ha declarat ha explicat que ell va ser l'encarregat de comptar i carregar en un camió les bombones de gas butà que hi havia en aquell laboratori d'explosius de la cèl·lula jihadista de Ripoll, el més gran descobert mai a Europa. En total va trobar 94 bombones plenes i set de buides.