Cues de fins a 5 ambulàncies a la porta d'Urgències de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

“Salvem les Ambulàncies” lamenta que no es busque una solució efectiva que evite el problema de transferència de malalts entre les ambulàncies i hospital

Ambulàncies esperant l'ingrés dels malalts que trasllades, a la porta d'Urgències.
Ambulàncies esperant l'ingrés dels malalts que trasllades, a la porta d'Urgències. | Cedida Salvem les Ambulàncies
Aguaita.cat
31 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 9:00h
Cues de fins a cinc ambulàncies del Servei Vital Bàsic a l’exterior del servei d’Urgències de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb els tècnics esperant a l’exterior dels vehicles i els pacients dins, amb les portes obertes, pendents d’ingressar. Esta és la situació que es va produir este divendres en plena segona onada de la pandèmia. Una circumstància que no ha estat insòlita al llarg d’esta crisi sanitària, s’ha repetit en altres ocasions, però ara agreujada pel fet que degut al brot detectat al servei d’urgències de l’hospital comarcal d’Amposta, moltes atencions del Montsià es deriven cap a l’hospital de Tortosa, on s’arriba a col·lapsar el servei. La plataforma en defensa del servei d’ambulàncies “Salvem les Ambulàncies” lamenta que no es busque una solució efectiva que evite este problema de transferència de malalts entre les ambulàncies i hospital.

El fet és que en arribar a Urgències amb malalts sospitosos o confirmats de Covid-19, segons Salvem les Ambulàncies, i no poder entrar al centre mentre es tramita l’ingrés, els vehicles sanitaris fan cua a la porta. Com que la cabina assistencial de l'ambulància és un espai mot reduït i amb molt poca ventilació, s’agreuja la possibilitat de contagi per a la persona tècnica que està assistint al malalt, tot i que aquest va equipat amb els EPI (Material de protecció). “La solució passa per obrir les portes de la cabina assistencial, i que el sanitari es quede a la porta de l'ambulància, fet que perjudica la intimitat del pacient i afavorix que el seu estat es puga agreujar perquè la temperatura de l'interior de l'ambulància baixa amb el corrent d'aire en tenir les portes obertes”, ha explicat a Aguaita.cat Salvem les Ambulàncies.

L’entitat també apunta que en anys anteriors s'acumulaven ambulàncies i pacients als passadissos d'entrada d'urgències de l'hospital Verge de la Cinta, en aquells moments per l'augment de casos en brots de grip i similars. “Ara, com el funcionament seguix igual, perquè no ha canviat res, amb el brot del coronavirus passa el mateix, però amb la diferència, que ara els malalts s'esperen a l'interior de les ambulàncies i no als passadissos com anys anteriors”, exposen. “Una llàstima que en tots aquests anys no s'haja buscat una solució efectiva a l'hospital Verge de la Cinta per al problema de la transferència de malalts entre les ambulàncies i l'hospital”, lamenten.

Segons Salvem les Ambulàncies, el problema no només passa quan una ambulància ha de transferir el malalt a l'hospital, a l'inrevés també passa. “Hi ha un gran descontrol quan l'ambulància va a buscar a un pacient a l'hospital, bé perquè se'n vaja d'alta a casa, o bé perquè s'ha de traslladar a un altre centre sanitari, on és el personal de l'ambulància qui ha de voltar per tot el centre per anar a buscar el pacient, quan el que s'hauria de fer és que el personal de l'hospital traslladés la persona malalta fins a l'àrea de transferència on s'hauria d'esperar el personal de l'ambulància amb la llitera. I això passa per la falta de personal a dins de l'hospital, de manera que el personal de les ambulàncies ha d'acabar assumint tasques de l'hospital”, apunten.

Salvem les Ambulàncies demana “que es facen efectives les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya perquè s'avance cap a un servei d'ambulàncies de gestió, provisió i titularitat pública, tal com es va aprovar l'any 2016 i 2019.”