Alcanar només rebrà un 19% de la subvenció pels aiguats de l’octubre de 2018

El batle ha indicat que “alguna cosa no s’ha fet bé perquè es perdran 3,5 MEUR que acabaran tornant a l’Estat per inoperància política”

Alcanar només rebrà un 19% de la subvenció pels aiguats de l’octubre de 2018
Alcanar només rebrà un 19% de la subvenció pels aiguats de l’octubre de 2018 | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
28 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:51h
L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i la regidora d’Urbanisme i Ordenació del Territori, Ivette Fibla, han denunciat aquest matí en roda de premsa que l’Ajuntament d’Alcanar només ha rebut un total de 815.040,60 euros dels 4.239.311,05 que li havia reconegut el govern de Madrid, això significa que només se li atorguen un 19% del total de la subvenció que el partit socialista va ratificar en roda de premsa a finals de 2019.
El batle ha indicat que “alguna cosa no s’ha fet bé perquè es perdran 3,5 MEUR que acabaran tornant a l’Estat per inoperància política”. Tanmateix, l’alcalde ha denunciat que fa molt de temps que demana “una reunió a tres bandes que finalment no s’ha produït” i que ningú ha tingut en compte “les reivindicacions d’Alcanar”.
Amb tot, Roig es fa una sèrie de preguntes com “per què el govern espanyol fa una lectura més acurada a la realitat del Territori que des del mateix Departament de Presidència i la Delegació del govern a Terres de l’Ebre o perquè no es va fer un treball previ d’estudi abans de treure les bases de les subvencions”.

Per la seua banda, la regidora d’Urbanisme ha fet una cronologia de l’atorgament dels ajuts. Fibla ha explicat que “els serveis tècnics municipals l’octubre de 2018 van redactar un informe de valoració de danys de 8.478.622,10 euros que es van fer arribar al govern espanyol i que incloïa un total de 52 camins damnificats. Va ser llavors quan des de la delegació de l’Estat es van anunciar que s’atorgaria una subvenció  corresponent al 50% d’aquest import, donant per bo l’informe de l’Ajuntament”. D’aquesta manera, el govern central va transferir a la Generalitat la quantitat corresponent.

Segons Fibla, “els criteris que va fixar el Departament de Presidència de la Generalitat a l’hora de repartir els ajuts de l’Estat, entre altres, no incloïen els camins de terra. Tot i això, per motius tècnics i polítics igualment els vam incloure en el nostre informe, ja que són els més malmesos. Estos camins, com el del Llop o la Martinenca, són infraestructures bàsiques que permeten accedir a les zones rurals d’Alcanar Platja”.
Després d’una reunió entre Presidència i els ajuntaments afectats, el febrer de 2020, en la qual es va comunicar que l’apedaçament i manteniment de camins no era subvencionable, Alcanar va passar de demanar finançament de 52 a 40 camins. A més, l’ajuntament ja ha realitzat algunes de les obres per motius d’urgència. Finalment, Presidència ha acceptat subvencionar 22 camins i en  denega 18, alguns perquè són de terra i d’altres perquè no són de la titularitat municipal.
Pel que fa als camins de titularitat no municipal, al setembre d’aquest mateix any, l’Ajuntament demana per carta a la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre que li indique quina és l’Administració competent per a fer les reparacions.  La regidora ha remarcat que “curiosament són lligallos i camins ramaders que pertanyen a la Generalitat de Catalunya”. Finalment “ens han respost que adreçaran la petició al departament corresponent”, ha afegit.
“Aquests camins que no es podran reparar per no ser de titular municipal, com el de Virol, el del Fondo de Jan o el del Pou de la Verge, són vies molt transitades perquè connecten Alcanar i les Cases”, ha remarcat Fibla.
Segons la regidora d’Ordenació del Patrimoni, a l’equip de govern també els preocupa “el termini d’execució de les obres de 18 mesos. La majoria de les vies afectades són camins rurals que donen entrada i sortida a finques agrícoles i per tant, les obres no es podran realitzar durant l’època de recollida de cítrics.”  Ara l’Ajuntament té deu dies, des que va rebre la notificació d’aprovació de subvenció el 23 de setembre, per a fer al•legacions o per a presentar els projectes executius de totes les sol·licituds aprovades.