El professorat estudia fer vaga per la manca de recursos per garantir la seguretat en l'inici de curs

Juan Carlos Feijoo (USTEC) denuncia no tan sols l'escassetat de personal sinó de recursos materials i de planificació en els primers dies de la tornada a les aules

Juan Carlos Feijoo, portaveu de la USTEC-STEs a Tarragona, aquest matí en roda de premsa.
Juan Carlos Feijoo, portaveu de la USTEC-STEs a Tarragona, aquest matí en roda de premsa. | Josep M. Llauradó
Aguaita.cat
16 de setembre del 2020
Actualitzat a les 18:05h
El sindicat USTES-STEs ja està consultant als seus afiliats sobre les condicions en què estan treballant i si aquestes són motiu suficient per convocar una vaga. Ho ha dit el portaveu del sindicat a Tarragona, Juan Carlos Feijoo, que ha reiterat la seva actitud "propositiva" malgrat que des del passat 17 de juliol no hi ha diàleg entre les parts.

Dos dies després de la tornada a les aules, els docents reclamen seguir contractant més personal per reduir ràtios i garantir les mesures de seguretat per tal d'evitar contagis. Ahir el Departament d'Educació va notificar la presència d'un positiu en un grup de l'Escola Pau Delclòs, a Tarragona, fet que va obligar a confinar tota la classe. Segons Feijoo, a banda de no complir-se l'anunci del conseller d'Educació, Josep Bargalló, de 20 alumnes per aula, en alguns casos s'està sobrepassant els 30.

És el cas dels grups de Batxillerat, on hi ha fins a 36 alumnes per aula en centres com l'Institut Martí i Franquès, Domènec i Muntaner, Baix Camp, Gabriel Ferrater o Ramon Berenguer IV, entre d'altres. Pel que fa al Complex Educatiu de l'antiga Laboral, tampoc no s'estan fent els desdoblaments promesos i estan apostant per ensenyament híbrid en funció de la setmana.

Segons el sindicat, ni tan sols amb les noves contractacions a causa de la Covid-19 s'haurien revertit encara les retallades a partir del 2010. I és que opinen que encara faltaria incorporar 3.000 professionals més "per atendre de la manera més segura possible i afrontar la presencialitat que és el que volem".

Manca de control dels alumnes

Feijoo ha valorat positivament l'"esforç" del professorat per començar el curs amb garanties, però ha reconegut que els grups "bombolla" impulsats pel Departament d'Educació no estan tan controlats com voldrien. De fet, ha assenyalat que els alumnes no es barregen només fora del centre -una de les crítiques al plantejament de la Generalitat- sinó també dins de la mateixa escola per manca d'espai, a l'hora del pati.

Un inici de classes "confús" pels constants canvis que han d'afrontar, així com normes "contradictòries". "Hi ha centres amb més de 1.000 alumnes i l'entrada esglaonada no es pot fer perquè no acabaríem", explica. També hi ha problemes amb les mascaretes: "Moltes són quirúrgiques i no aguanten tot el dia, no podem controlar que totes les mascaretes tinguin filtre". Alhora, alguns docents s'han hagut de pagar de les seves butxaques els Equips de Protecció Individual (EPI), ja que el Departament encara no els els ha proporcionat.

"Encara som a temps per millorar i no improvisar", ha assegurat Feijoo, que espera que les aules "no acabin sent un espai de contagi".