La navegació pel riu va perdre 4.000 usuaris l'any passat pels elevats cabals

El 2013 es van perdre dos mesos, però enguany la temporada d'obertura de la via navegable entre Ascó i Amposta comença demà dijous, amb puntualitat | L'Idece calcula que cada persona gasta entre 50 i 60 euros per dia quan ve a navegar, és a dir, 1,6 milions l'any passat

Sílvia Berbís
16 d'abril del 2014
L'any passat la navegació pel riu va atreure unes 2.100 embarcacions.
L'any passat la navegació pel riu va atreure unes 2.100 embarcacions. | Sílvia Berbís
L'any passat la navegació pel riu va atreure unes 2.100 embarcacions. Foto: Sílvia Berbís

Demà dijous s’obrirà, amb puntualitat, la nova campanya de navegació pel riu Ebre, fet que equival a dir que s’habilita el pas per la resclosa de Xerta i d’adequa el canal navegable amb la senyalització i els dragats oportuns. En motiu de l’estrena de la nova temporada, els responsables de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) han passat balanç, amb les dades a la mà, de la campanya passada, en què este actiu turístic va perdre 4.000 usuaris respecte a l’any anterior degut a que els elevats cabals que registrava el riu van obligar a tancar la navegació durant dos mesos, dels sis habituals.

Així, el 2013 va ser 26.492 el nombre de persones que van fer ús de les piragües, canoes, llaguts, embarcacions de passeig o de pesca, entre Ascó i Amposta (cal recordar que d’Amposta en avall no es considera via navegable perquè no està senyalitzada, de manera que les embarcacions turístiques que operen a la desembocadura no es comptabilitzen). Això equival a un 13% menys que l’any anterior, el 2012, quan la navegació va atreure 30.700 usuaris. Una xifra que el director de l’Idece, Jordi Borràs, espera “veure superada, fins arribar als 35.000, en esta campanya”, ha afirmat en la roda de premsa. En total, van navegar pel riu 2.136 embarcacions, un 30% menys que l’any 2012, de les quals 10.491 eren piragües.

Entre 50 i 60 euros per persona

Segons els càlculs de l’Idece, cada usuari de la via navegable fa una despesa d’entre 50 I 60 euros per dia, incloent el dinar, l’esmorzar i o bé el tíquet de l’embarcació turística, o el lloguer de la piragüa o la barqueta de pesca. D’esta manera, l’any passat el volum de negovi que hauria mogut este actiu turístic giraría entorn a 1,6 milions d’euros.
Pel que fa al cost en mantenir el servei habilitat, enguany s’han adjudicat les tasques de manteniment i vigilancia a l’empresa Copisa, per 500.000 euros.

Caminada popular, el dia 27 d’abril

D’altra banda, l’Idece ha informat també que el proper 27 d’abril tindrà lloc la segona caminada popular, que discorrerà entre Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, vorejant la costa. La caminada començarà a les 9.30 a Sòl de Riu, a la desembocadura del riu Sénia, i acaarà al Parc de Garbí. El preu de la inscripció són 5 euros, i inclou l’assegurança, l’avituallament de sortida i intermitjos, vehicles de suport terrestres, servei sanitari i de bus.