Unió de Pagesos advertix de la caiguda dels preus i producció d'ametlla a les zones de secà

La gran collita prevista a Califòrnia pot contribuir decisivament a mantenir baixa la cotització d'aquesta fruita seca

Redacció
26 d'agost del 2020
Actualitzat a la 13:25h
A la Ribera d'Ebre els camps fruiters i els ametllers florits creen tapissos primaverals.
A la Ribera d'Ebre els camps fruiters i els ametllers florits creen tapissos primaverals. | Turisme Ribera d'Ebre
La collita d'ametlla als camps de secà pot caure fins a un 25% de mitjana a Catalunya, segons els càlculs de la Unió de Pagesos. Apunten que els arbres ja van carregar molt fruit l'any passat i això ha suposat una floració molt més baixa enguany. D'altra banda, als conreus de regadiu, on han entrat noves finques en producció, la collita augmentarà.

La gran collita prevista a l'estat de Califòrnia (Estats Units), amb un augment de més de 17%, és un dels factors que explica la tendència a la baixa dels preus mundials. Unió de Pagesos recorda que ja va alertar el juny que el preu en origen de l'ametlla es va reduir en un 32% els sis primers mesos d'enguany, passant de 5 euros a 3,40 euros el quilo de gra i la previsió és que no obri amb una cotització superior als 3,20 euros, segons les dades de la Llotja de Reus. Els pagesos que han començat ja a recol·lectar les varietats primerenques han hagut de vendre el fruit sense, de moment, un preu fixat.

El sindicat va reclamar a les administracions mesures per a les explotacions d'ametlla a Catalunya i alerta del perill de la seva viabilitat. Va demanar al Ministeri d'Agricultura que regulés les llotges de referència per fer-les transparents i que els preus que determinen responguin a la realitat del mercat. També plantejava estudiar la recuperació de l'ajut d'estat per a superfícies de fruita seca, de fins a 120,75 euros per hectàrea, per a les superfícies d'ametller de baix rendiment, bàsicament de secà, que es veuen especialment afectades per la situació de davallada del preu de mercat.