La borsa de temporers del Consell Comarcal de la Terra Alta assegura la campanya de la verema

Els departaments de Salut, Treball i Agricultura activen un protocol per assegurar les mesures necessàries per fer front a la covid-19

La Terra Alta busca temporers del territori per a la verema per evitar obrir albergs i allotjaments comunitaris
La Terra Alta busca temporers del territori per a la verema per evitar obrir albergs i allotjaments comunitaris | Cedida
Aguaita.cat
19 d'agost del 2020
Actualitzat a les 19:47h
La borsa de treball temporal que el Consell Comarcal de la Terra Alta ha activat per treballar a la verema a la comarca té molt bona acollida. Ja són 187 les persones que s’hi han inscrit, 96 de les quals del territori, i que asseguraran la collita del raïm en aquesta campanya que malgrat que s’han començat a veremar algunes varietats primerenques, es preveu que comenci a finals d’aquesta setmana o a principis de la vinent.
Estes dades, juntament amb les que presenta la Unió de Pagesos amb la seva borsa de treball que també ha obert amb el mateix objectiu, auguren que la Terra Alta podrà cobrir la demanda de temporers per aquesta campanya amb treballadors que un cop hagin acabat la jornada laboral podran tornar a casa a descansar. D’aquesta manera, s’evita que hi hagi grups de temporers instal·lats en albergs de la comarca, l’acumulació de gent i possibles contagis. De fet, a tal efecte i seguint les recomanacions del departament de Salut, l’alberg de Batea no obrirà enguany les seves portes.
Per afrontar aquesta campanya tan excepcional i amb totes les mesures de seguretat necessàries davant el covid-19, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, i Xavier Galcerà, conseller comarcal d’Agricultura, s’han reunit avui amb les tres direccions territorials dels departaments de Salut, Treball i Agricultura, representants de la Unió de Pagesos, de la DO Terra Alta i de diferents cellers de la comarca per, entre tots, resoldre dubtes sobre el protocol que han activat els tres departaments per garantir una verema segura per a tothom.
 

Foto: Cedida


En este àmbit, el del protocol d’actuació, alguns dels punts acordats han estat els següents:

-Cada dia caldrà prendre la temperatura a tots els treballadors abans de l’inici de la jornada i un cop finalitzada. El màxim permès seran els 37 graus de temperatura.

-El pagès, celler o empresa haurà de proporcionar els EPIs als treballadors (mascareta i aigua i sabó, i si és possible, també gel hidroalcohòlic). Salut no recomana l’ús de guants.

-El treballador haurà de signar cada dia el document dels símptomes com una gestió d’autoresponsabilitat.

-Estarà permès que una mateixa colla de treballadors viatgi en el mateix vehicle sempre que faci ús de les mesures de protecció establertes.

-Si surt un cas positiu o un possible simptomàtic (+37º), aquest es derivarà al CAP o als serveis mèdics d’atenció primària. Se li controlarà la simptomatologia i, si es considera sospitós, se li farà un test PCR i haurà d’estar en aïllament fins tenir el resultat. A nivell laboral, comportarà una baixa automàtica.

-En cas que sorgeixi algun positiu, es procedirà a l’aïllament de les persones que hi hagin tingut contacte estret.

Es considera contacte estret haver estat a menys de 2 metres de la persona que ha donat positiu, sense protecció i durant un període mínim de 15 minuts. Si les persones que han estat treballant amb el positiu duien la corresponent protecció, no es considerarà que hi hagin tingut contacte estret.

-Es podrà fumar en espais oberts sempre que es respecti la distància mínima de 2 metres.
Totes les recomanacions establertes en aquest protocol s’han fet arribar als pagesos que facin la contractació a través de la borsa de temporers perquè coneguin les mesures de seguretat que s’han de seguir en cada moment.