La fruita dolça de la Ribera d'Ebre obre mercat a Bielorússia

Les empreses més importants del sector de la fruita dolça de pinyol de la comarca viatgen a l'exrepública soviètica per poder exportar sense intermediaris

Redacció
10 d'abril del 2014
Imatge d'una de les visites a Minsk
Imatge d'una de les visites a Minsk | Cedida
Imatge d'una de les visites a Minsk. Foto: Cedida

El projecte Ribera d’Ebre VIVA, impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, ha organitzat un viatge a Minsk (Bielorússia) amb empreses del sector de la fruita dolça de pinyol de la comarca, per conèixer el funcionament del mercat bielorús i fer un primer pas per establir relacions comercials.

El viatge es va dur a terme entre els dies 1 i 4 d’abril, i ha comportat un total de 10 entrevistes i 2 visites per posar en contacte a les principals empreses de fruita dolça de pinyol de la Ribera d’Ebre amb una mostra molt representativa dels principals importadors i retailers del mercat bielorús.

Les empreses assistents al viatge representen el 90% en producció de fruita dolça de pinyol de la comarca i, en els propers mesos, contractaran més de 2000 persones per desenvolupar la seva activitat. Concretament, hi han participat l’empresa La Coma, el Grup Fruiter de Benissanet i l’empresa de Tivissa Cerima Cherries. Per part del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre hi ha participat el seu president Jordi Jardí, i Pili Carballo, directora del projecte Ribera d’Ebre VIVA. Pel que fa a la consultora encarregada del projecte, Cluster Development, hi han assistit Eduard Ribas i Adriana Cantos.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha destacat que este viatge “és la tercera etapa d’un viatge de llarg recorregut”, iniciat fa un parell d’anys a Amsterdam (Holanda) i l’any passat a Moscou i Sant Petersburg (Rússia), per donar a conèixer “la qualitat dels nostres productes”. El president comarcal ha explicat que els motius pels quals s’ha prioritzar este país són perquè, tot i ser un mercat petit, Bielorússia està experimentant un fort creixement. En els últims anys ha passat de destinar 4.900 tones de fruita pel consum intern l’any 2003 a prop de 29.700 tones en la campanya del 2013. A més a més, s’ha convertit en una porta d’entrada a la república russa, destinant a la reexportació a Rússia algunes de les importacions del país gràcies a l’acord duaner d’ambdós països. També ha destacat que l'Estat Espanyolés el principal importador de fruita de pinyol del país.

Jardí també ha avançat que a finals de maig i amb el sector de l’oli de la Ribera d’Ebre, tindrà lloc un altre una altra expedició a Dubai.

Per la seva part, els empresaris han manifestat estar molt satisfets amb el viatge i les reunions realitzades que els han permès tenir l’oportunitat d’establir relacions comercials, fet que els suposaria l’oportunitat d’introduir-se al mercat Bielorús de manera directa, sense intermediaris. En este sentit han destacat la predisposició i receptivitat de les empreses locals en adquirir la fruita dolça de pinyol de la Ribera d’Ebre.