Arriba al Parlament la petició per regular les activitats pròpies de les ramaderies de bous

La proposta de resolució del PSC, PP i C's busca en darrera instància poder compatibilitzar les tasques que realitzen ramaderies com les d'Alfara de Carles amb l'organització de visites turístiques

per Redacció , Barcelona, 9 d'abril de 2014 a les 17:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La Comissió d'Agricultura del Parlament debatrà en unes setmanes una proposta de resolució del PSC, PP i C's que demana "regular amb urgència" les "actuacions pròpies de les explotacions ramaderes de bestiar boví brau" que són mostrades a turistes. Una mesura que hauria de permetre compatibilitzar les tasques que realitzen ramaderies com les d'Alfara de Carles amb l'organització de visites turístiques.


La proposta recorda que el setembre de l'any passat el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 17 de Barcelona va ordenar suspendre cautelarment este tipus d'activitats. El titular del contenciós administratiu considera que les proves de bous per a turistes que van organitzar l'any passat les ramaderies d'Angelina Mur i Rogelio Martí d'Alfara de Carles són un un espectacle "il·legal i prohibit" perquè infringixen, segons els magistrat, la Llei de Protecció dels Animals. Per la qual cosa va decretar com a mesura cautelar la suspensió d'estes activitats.

Segons la proposta del PSC, signada també pel PP i C's, les ramaderies han trobat amb la legalització d'activitat de restauració i l'obertura de portes a aquells que tinguin interès en visitar-les i observar com es fan estes tasques, "noves maneres de subsistir al brutal context de crisi econòmica que afecta al nostre país" i subratlla que és l' Asociación de Ganaderías de Lidia -a qui li correspon la gestió del llibre genealògic de la raça bovina de Lídia- qui "estima que totes estes tasques són feines privades de les ramaderies, a les que poden assistir aquelles persones que el propi ramader estime convenient, sent necessària la participació de persones que toregen els animals, que seran els que activament realitzen la selecció".


El fet és que la situació actual, arran de la suspensió judicial, ha posat entre les cordes les ramaderies, que reclamen una modificació legal per tal que esta activitat estiga del tot amparada i no dixe espai a interpretacions. De fet, en la via administrativa, ja va quedar palesa la manca d'unitat de criteri en el sí de la mateixa Generalitat, ja que mentre el departament d'Agricultura va avalar la seua legalitat, afirmant que estes activitats no constitueixen infracció del text refós de la
Llei de Protecció dels animals aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, el d'Interior s'hi va mostrar contrari i va advertir d'aplicar "mà dura contra les espectacles privats amb bous".

La setmana passada el PP va presentar una altra proposta en solitari que probablement serà votada conjuntament amb esta en les properes setmanes. 

 

Participació