Denuncien l'abocament de brossa en diferents espais naturals del Delta de l'Ebre

El Parc Natural i diverses entitats presenten una campanya per instar a la gent a endur-se les deixalles a casa

Deixalles a la platja del Trabucador.
Deixalles a la platja del Trabucador. | Cedida
Aguaita.cat
07 d'agost del 2020
Actualitzat a la 13:37h
L'afluència de visitants per la temporada d'estiu al Delta de l'Ebre ha provocat diferents queixes a les xarxes socials, des d'aparició de deixalles i bosses de brossa en diferents espais naturals a falta de distància social entre banyistes a la platja del Trabucador.
  Ara, la denúncia que va començar a través de diferents perfils de Twitter s'ha traslladat als organismes públics, que han iniciat una acció per instar a les persones que visiten aquest espai natural protegit que s'emportin la brossa a casa. El Parc Natural del Delta de l'Ebre, els ajuntaments del seu àmbit, l'Estació Nàutica de la Ràpita, diverses federacions de comerços, associacions d'empresaris, consells comarcals i associacions de voluntaris del delta de l'Ebre s'han unit per recordar que llençar escombraries al medi natural pot comportar una sanció a partir de 400 euros.

Desafortunadament, són encara freqüents les conductes incíviques de banyistes i de visitants dels espais naturals que deixen i aboquen les deixalles arreu, amb una tendència que apunta a l'alça aquest estiu, sobretot a la barra del Trabucador. És important saber que al Parc no hi ha contenidors o papereres distribuïts per tota la seva extensió, ni cap servei de recollida de brossa, com en els pobles i ciutats. És per això que cal endur-se tots els residus que s'hi generen.

Els plàstics, per exemple, quan arriben al mar, el sol, el vent i les onades els trenquen en porcions cada cop més petites i queden convertits en microplàstic, un producte pràcticament no degradable. Les conseqüències d'aquest material sobre la costa, els ocells, els peixos, els mamífers i les tortugues marines, i també sobre la nostra salut, poden arribar a ser devastadores.

Una dinàmica complexa
El Delta posseeix la franja de costa més natural i menys urbanitzada de Catalunya, però, al mateix temps, suporta una dinàmica ambiental complexa a causa de l'activitat de la desembocadura de l'Ebre, el mar Mediterrani i el sistema de drenatge dels canals. És habitual que, després de cada temporal, la costa quedi completament coberta de tota classe d'objectes i residus, que s'han llençat fora del circuit de gestió, o bé que provenen d'altres països de la Mediterrània amb escasses estratègies en el tractament de les deixalles.

A aquests residus s'hi sumen, bàsicament durant la temporada d'estiu, els que abandona la gent després de gaudir del lleure en uns espais que, si no es respecten, corren el perill de perdre una rica biodiversitat.