Esquerra porta al Congrés el «Cas Acuamed» i pregunta sobre el paper de Joan Sabaté en els fets

Els diputats republicans Norma Pujol i Jordi Salvador han registrat diferents preguntes sobre el Cas Acuamed

La flixanca Norma Pujol durant la seua intervenció al Congrés
La flixanca Norma Pujol durant la seua intervenció al Congrés | Cedida
Aguaita.cat
06 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:25h
Els diputats republicans per la demarcació de Tarragona, Norma Pujol i Jordi Salvador, han registrat diferents preguntes sobre el Cas Acuamed, que investiga entre d'altres, la desviació de fons públics que havien d'anar destinats a l'extracció de substàncies tòxiques del pantà de Flix.
ERC ha plantejat al congrés la presumpta implicació de Joan Sabaté, a la imatge, en el cas de corrupció «Acuamed»
Recordem que Acuamed és una de les inversions més importants en l'àmbit estatal i europeu i a les Terres de l'Ebre s'ha ocupat de les obres de descontaminació del pantà de Flix.
Quan les actuacions al territori estaven pràcticament llestes, va esclatar l'escàndol de corrupció del cas Acuamed amb la detenció del seu director general pel pagament de 700.000 euros destinats a actuacions que no tenien com a fi l'obra d'inversió hidràulica. Acuamed és una empresa pública propietat del govern espanyol que s'ocupa de les obres hidràuliques que s'han de portar a terme a tot l'Estat.
Alguns dels responsables de l'obra van denunciar que s'havien pagat factures de publicitat sense cap vinculació amb l'obra d'Acuamed al pantà de Flix (Ribera d'Ebre).

Els republicans pregunten al Congrés entre altres qüestions sobre quina seria la implicació del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, el socialista tortosí Joan Sabaté que de retruc queda esquitxat pel cas.
Els diputats republicans al Congrés, han presentat un document formal amb una sèrie de preguntes al govern espanyol per mirar d'esclarir els fets i demanar transparència en un cas greu de corrupció al territori.
El document planteja preguntes com estes:

«Té coneixement el govern de l'Estat Espanyol de l'activitat desenvolupada pel Sr. Joan Sabaté Borràs en relació amb la
descontaminació del pantà de Flix en el desenvolupament de les seves diferents
responsabilitats polítiques durant els últims anys?».
Una altra de les preguntes demana al govern espanyol si li consta que el Sr. Joan Sabaté Borrás hagi compatibilitzat algun dels seus càrrecs de subdelegat del
govern a Tarragona, senador, diputat en el Parlament de Catalunya o alcalde amb alguna altra activitat lucrativa. En cas afirmatiu, de quina naturalesa?

També demanen quina valoració realitza el govern de la causa judicial que s'està
portant en relació amb el conegut com a "cas Acuamed" de presumpte
finançament il·legal i quina valoració realitza el govern de les obres d'extracció d'elements tòxics del pantà de Flix.

Amb la bateria de preguntes Jordi Salvador i Norma Pujol deixen entreveure la presumpta possibilitat que l'actual subdelegat del govern espanyol a Tarragona hagués cobrat per algunes de les seves gestions amb les obres de descontaminació del pantà de Flix sota el seu càrrec de responsabilitat.

Per acabar, plantegen si «el govern ha fet alguna actuació per esclarir la possible implicació de Joan Sabaté al cas 'Acuamed'» i si «el govern espanyol es planteja cessar al senyor Joan Sabaté si fos imputat en aquesta causa?». Els republicans Jordi Salvador i la diputada de Flix Norma Pujol volen saber si «el govern ha realitzat, o està realitzant, alguna investigació de la possible comissió de delictes econòmics durant el transcurs del projecte de descontaminació al municipi de Flix?».
 

Acuamed finalitza la neteja de l'embassament de Flix amb l'extracció de 73.322 metres cúbics de llots tòxics Foto: Cedida