El Govern invertirà 1,5 MEUR en la reactivació econòmica de les Terres de l'Ebre

Els Consells Comarcals rebran 800.000 euros i es destinaran 500.000 euros a generar una quarantena de llocs de treballs

Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre presidit pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller El Homrani.
Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre presidit pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller El Homrani. | ACN
Redacció
01 d'agost del 2020
Actualitzat a les 17:41h
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han anunciat que es destinaran al Pla de reactivació econòmica de les Terres de l'Ebre 1.572.466 euros per compensar els efectes de la pandèmia de la covid-19. 812.800 euros es vehicularan a través dels quatre consells comarcals, on s'inclou una aportació extraordinària de 400.000 euros des de l'IDECE (Institut per Desenvlupament de les Comarques de l'Ebre) i 412.800 de Treball. També este Departament oferix 551.850 euros per crear plans de formació i ocupació que permetran contractar 38 persones a l’atur.

La inversió es farà en el marc del Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social que va presentar el Govern català la setmana passada per donar una resposta efectiva i transversal a la crisi derivada de la covid-19 a Catalunya i aprofitant la reactivació del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre. "Ara del que es tracta és de distribuir i aterrar aquest pla i definir els projectes a nivell territorial, per tornar a posar el país dempeus amb un model, el de la reconstrucció, que sigui més just, d'igualtat, equitat i equilibri territorial", va assegurar este divendres el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

El vicepresident va destacar que "la col·laboració i l'acció conjunta" entre les administracions i els agents econòmics i socials del territori han estat "la clau per començar a donar forma al Pla de reactivació econòmica de les Terres de l’Ebre". "És una acció conjunta que permet potenciar l'abast territorial del projecte i, sobretot, per accentuar l'eficàcia de les mesures que s'adoptaran i faran del Pla i la protecció social un autèntic pla de país", va apuntar.

A banda d'estos imports, Treball, Afers Socials i Famílies ja ha atorgat 167.816,94 euros a professionals autònoms de les Terres de l’Ebre a través de l'ajut que va posar en marxa el Departament durant la primavera, així com 40.000 euros que de l'IDECE.

Per la seua banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani va anunciar que el Departament atorgarà 103.200 euros a cadascun dels consells comarcals de la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre per contractar nou personal, fer que el personal de plantilla es dedique exclusivament a impulsar plans de reactivació socioeconòmica o a contractar un servei extern per a este mateix objectiu. L'ajuda extraordinària ascendix enguany a 412.800 euros amb l’objectiu de compensar els efectes de la pandèmia.

Amb el decret llei 16/2020 de mesures urgent complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la covid-19 que ha aprovat el Govern, el Departament preveu altres mesures com una línia extraordinària de suport a la contractació de persones que estiguen en situació d’atur. En este sentit, el Departament atorgarà, 551.850,36 euros més per contractar a 38 persones en situació d'atur de les Terres de l’Ebre.

També estan previstes mesures com l’augment del suport a les persones autònomes que s’han vist afectades per la crisi econòmica i social de la covid19, ajuts a microempreses perquè mantinguen les persones treballadores que tenen contractades i també projectes de transformació digital i de nous models de negoci, especialment dirigides a l’àmbit del comerç local.

"Per fer arribar els recursos a les persones, que són el centre de les nostres polítiques, necessitem treballar coordinadament i col·laborativament amb tots els actors rellevants per al desenvolupament econòmic i social. És al territori on es concreten les necessitats de la ciutadania i de les empreses. Tot aquest treball cooperatiu requereix de les complicitats i voluntat del territori. Com passa a Terres de l'Ebre", destacava El Homrani. El conseller va fer valer també "la voluntat i l'esforç dels quatre consells comarcals ebrencs per alinear-se i fer una proposta de plans de reactivació econòmica conjunta" que inclogui actuacions globals, necessitats i perspectives de territori "sense defugir del caràcter singular de cada comarca, ni de la complementarietat d’uns i altres".