Hisenda sanciona la filial espanyola de Cemex amb 455 MEUR

Redacció
07 d'abril del 2014
La planta de Cemex, a Alcanar.
La planta de Cemex, a Alcanar. | Sofia Cabanes
La planta de Cemex a Alcanar. Foto: Sofia Cabanes

L'Agència Tributària espanyola ha imposat una sanció de 455 milions d'euros a la filial espanyola del grup Cemex per simular suposadament pèrdues comptables entre els anys 2006 i 2009 . La multa està entre les més elevades imposades per l'Agència Tributària , segons confirmen fonts de l'organisme fiscal a El País. Segosn estes fonts, Hisenda estima que 3.000 milions d'estos crèdits fiscals són irregulars .

La filial de la cimentera mexicana Cemex a Espanya ha afirmat este dissabte que les sancions imposades per l'Agència Tributària per un import conjunt de 455 milions d'euros no estan relacionades amb les seves operacions a Espanya , i ha anunciat que presentarà els "recursos pertinents". "Este expedient no té relació amb les operacions de Cemex a Espanya ni afecta a l'activitat desenvolupada per Cemex Espanya Operacions , SL", assegura l'empresa en un comunicat .

La investigació fiscal dels comptes de la filial espanyola de Cemex va ser objecte de polèmiques en 2013 per informacions que apuntaven que una inspectora del Ministeri d'Hisenda havia estat cessada després de rebutjar un recurs de l'empresa contra una sanció.

Les autoritats espanyoles, però, van negar qualsevol vinculació entre este cessament i el cas de la cimentera, i Cemex , per la seva banda, va dir que complia escrupolosament amb totes les seves obligacions legals i tributàries a Espanya".

El 31 de gener passat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila , anunciava que la Generalitat havia arribat a un acord amb la cementera pel qual Ports de la Generalitat farà una inversió de 4,5 MEUR en l'ampliació del canal de dragat del port fins als 12 metres. A canvi, Cemex s'ha compromés a mantenir la seua activitat un mínim de 10 anys.