Nomen Foods recupera una finca de principi del segle xx per dedicar-se a la producció artesana al Delta

El Mas Tramontano ocupa un total de 6,3 hectàrees al costat del riu Ebre, a l’indret conegut com les Goles de l’Ebre

Mas Tramontano a Deltebre  on s'elaborarà l'arròs tradicional Bayo Expert
Mas Tramontano a Deltebre on s'elaborarà l'arròs tradicional Bayo Expert | Cedida
Aguaita.cat
20 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:48h
Nomen Foods gestionarà el Mas Tramontano, una finca en la qual es conrea arròs des de principi del segle xx amb una masia del 1918, de construcció indiana. Per bé que el cultiu a la finca s’ha anat modernitzant, manté un fort arrelament a la tradició i a mètodes harmònics amb l’entorn natural. N’és una bona prova el molí que s’hi va instal·lar als anys cinquanta, que permet treballar l’arròs d’acord amb el concepte de l’slow mill process. 

Esta finca ja subministrava tot l’arròs de la marca Bayo Expert de Nomen Foods per al sector de la restauració d’alta gamma. Ara, amb l’adquisició de la finca per part de Nomen Foods, l’empresa referma el seu compromís amb la producció artesana que s’hi duu a terme i hi aprofundirà les tècniques tradicionals que permeten obtenir un producte final de gran qualitat. Els grans de l’arròs Bayo Expert, de varietat Carnaroli, són el resultat de les característiques singulars i la fertilitat del terreny de les Goles de l’Ebre que, juntament amb l’ús d’uns mètodes tradicionals de cultiu i, en el cas del Carnaroli reserva, d’un procés d’envelliment durant dotze mesos a les sitges a una temperatura controlada a 16 graus centígrads, fan que tinguen una qualitat excepcional.

Una de les claus de la producció artesana i de l’excel·lència del gra que pretén Bayo Expert és el molí. A diferència de la producció industrial, este molí artesà permet una elaboració acurada, controlant-ne amb detall, paquet a paquet, el resultat de la molturació i de l’envasat.
 

En el Mas Tramontano de Deltebre s'elaborarà l'arròs artesanal Bayo Expert Foto: Cedida


Un total de 30 tones d’arròs

La finca Mas Tramontano té un total de 6,3 hectàrees d’arrossars, la qual cosa significa una producció anual aproximada d’unes 30 tones l’arròs. Tota la producció és d’arròs Carnaroli, una varietat molt ben valorada a l’alta cuina per la seva gran capacitat d’absorbir els sabors.

La cuidada producció, la delicada sega i un procés acurat d’elaboració donen a l’arròs Bayo Expert una elevada estabilització de la amilosa, més accentuada en el cas de l’arròs envellit durant un any, cosa que els xefs valoren especialment.

El Mas Tramontano ocupa un total de 6,3 hectàrees al costat del riu Ebre, a l’indret conegut com les Goles de l’Ebre.

A més de convertir-se en un veritable centre de producció artesana d’arròs de primera qualitat, Nomen Foods en restaurarà la masia per dotar la producció d’unes instal·lacions d’emmagatzematge de primer nivell. Així mateix, en una de les zones nobles de la masia, s’habilitarà un espai en què es pugui contemplar la història de l’arròs al delta de l’Ebre i que pugui acollir tota mena d’actes vinculats a aquest producte.

Nomen Foods té previst fer del Mas Tramontano un lloc de culte per als amants de l’arròs i que es pugui arribar a visitar, per tal de donar a conèixer tots els detalls d’aquesta producció limitada i més tard degustar-la en diferents tipus d’aplicació i plats.