Deltebre acollirà la prova pilot d'una investigació per controlar la plaga del mosquit amb drons

Els treballs està previst que es desenvolupen fins al febrer de 2022

Presentació del projecte HAMELIN per par de l'Ajuntament de Deltebre i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE)
Presentació del projecte HAMELIN per par de l'Ajuntament de Deltebre i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) | Cedida
Aguaita.cat
17 de juliol del 2020
Actualitzat a les 11:46h
L’Ajuntament de Deltebre, conjuntament amb el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), ha presentat el projecte HAMELIN, una investigació tecnològica amb fons europeus que té la finalitat de controlar la plaga del mosquit i reduir l’impacte dels pesticides en l’ecosistema del Delta de l’Ebre.

La prova pilot, que està previst que es desenvolupe fins al febrer de 2022, permetrà, segons ha manifestat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, “iniciar una investigació que pot esdevenir un punt d’inflexió per a generar nous mètodes de control de les plagues amb la finalitat de reduir a la mínima expressió el mosquit, així com també es podrà aplicar en la caragol poma o el cranc blau”.

Soler ha volgut donar les gràcies al CIMNE per escollir Deltebre com a indret per a la prova pilot del projecte i ha ressaltat que aquest fet “és una mostra més de la projecció i de la capitalitat del municipi” i ha subratllat que “des de l’Ajuntament de Deltebre obrirem les portes a totes aquelles investigacions que ens permetin avançar i anar més enllà”.

Este sistema d’innovació s’efectuarà a través de tres eines. L’anàlisi climàtica, a través d’una plataforma que recopilarà informació mediambiental; la captació i recollida d’informació, a través d’un sistema bidireccional que permetrà que la ciutadania pugui enviar la geolocalització de les larves del mosquit, i l’acció dels drons. L’actuació amb drons facilitarà que el tractament contra l’insecte siga més efectiu, de manera quirúrgica, a la vegada que es reduirà la disseminació indiscriminada dels pesticides.
 

Un dels drons que s'utilitzaran en esta prova pilot Foto: Cedida



La cura i manteniment de l’ecosistema per seguir gaudint de l’entorn especial del Delta ha estat un dels punts que ha posat en valor el director del Projecte Hamelin, Pedro Arnau del Amo, al llarg de l’explicació que el director ha realitzat davant de les entitats representants del sector turístic. En aquesta reunió, a banda de l’alcalde i regidories de l’Ajuntament de Deltebre, també ha participat el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, el qual ha destacat que “avui és la primera pedra d’un projecte punter que esperem que tingui èxit i que ajudi al municipi de Deltebre, com altres municipis, a reduir l’impacte del mosquit i de la resta de plagues”.  

Cal recordar que Deltebre té les competències del mosquit delegades amb el COPATE, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, i és el consorci qui efectua els tractaments per al control de la plaga del mosquit a Deltebre.

Esta actuació esdevé una col·laboració publico-privada en la qual participa el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Perpinyà i empreses privades que també participen en el projecte, així com el suport explícit del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En tot cas, es podrà dur a terme complementant-se amb aportacions privades, però també gràcies al finançament aconseguit mitjançant el FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i el POCTEFA (Programa Interregional V-A Espanya-França-Andorra). El cost total del projecte és de 864.000€.