​Detinguts tres veïns de la Ràpita com a presumptes autors de nombrosos robatoris en dos ramats de cabra blanca

Els detinguts, de 24, 40 i 43 anys, han declarat en seu policial i resten a l'espera de ser citats pel jutge

Exemplar de cabra blanca del ramat de Gerard Comes
Exemplar de cabra blanca del ramat de Gerard Comes | Cedida
Sofia Cabanes
10 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:17h
Els Mossos d'Esquadra han enxampat els presumptes lladres de cabres blanques en dos ramats de l’Horta Vella de la Ràpita i del camí de Codonyol, al terme d’Alcanar. Segons ha pogut saber l'aguaita.cat, es tracta de tres individus de 24, 40 i 43 anys, tots tres residents a la Ràpita i de nacionalitat espanyola, a qui se’ls imputen un mínim de 5 robatoris – tres dels quals amb força- en dos ramats, a més de material relacionat amb les tasques ramaderes i destrosses en les instal·lacions.

Tal com va informar l’aguaita.cat el passat 14 d’abril, els lladres van actuar per primer cop el 29 de març, en ple confinament, i es van emportar un cabrit d’un ramat de cabra blanca de Rasquera, una raça molt característica i autòctona de les Terres de l'Ebre, criat a la zona de l’Horta Vella. El mateix ramat va ser atacat el 12 d’abril. En aquella ocasió, es van emportar una femella adulta i una cria i van destrossar la tanca que protegia l’espai. També van robar eines agrícoles dels horts propers, gallines i van matar un gall

Arran de la denúncia als Mossos de Gerard Comes, ramader de les cabres, els agents van iniciar una investigació per tal de caçar els lladres. Per la seua banda, Comes, davant dels danys continus al seu ramat, es va veure obligat a plegar i vendre els animals.

Tot i això, els robatoris van continuar. A mitjans de maig, els lladres es van endur un pastor elèctric (tanca electrificada) del mateix lloc on Comes guardava anteriorment els animals. Sense cabres en esta petita explotació de l’Horta Vella, els lladres van buscar nous objectius.

Així, unes setmanes més tard van atacar un altre ramader de cabra blanca, situat al camí de Codonyol, al terme d’Alcanar. Aquí, durant el mes de juny, els individus van entrar en dos ocasions. El 25 de juny es van endur dos cabres i el 28 de juny dos cabres més. En tots dos casos es tracta de robatoris amb força.
 

Imatges d'un dels ramats assaltat pels llades Foto: Cedida
 

Finalment, els Mossos van poder enxampar els presumptes culpables d’estos robatoris el 30 de juny. Es tracta de tres individus que acumulen un historial de conflictivitat i de queixes veïnals a la Ràpita.

Fonts coneixedores dels cas apunten que les cabres no eren utilitzades amb finalitats comercials. És a dir, no en venien la seua carn. Però més enllà de si utilitzaven la carn per alimentar-se o no, s’especula que haurien proporcionat els caps dels animals a una quarta persona –també amb historial delictiu-, amb la finalitat de realitzar algun tipus de ritual.

Un cop detinguts, els tres presumptes lladres van declarar en seu policial i, posteriorment, van quedar en llibertat a l’espera de citats pel jutjat d’Amposta que instrueix el cas.
 

Exemplars adults del ramat de Gerard Comes Foto: Cedida