Creix la preocupació a Aragó per possibles transvasaments de l’Ebre

Els partits de l'oposició a les Corts d'Aragó, PSOE, CHA i IU, i el PAR van plantejar ahir a Cañete els seus recels | COAGRET denuncia la «hipocresia» mostrada pel ministre

Redacció / EP
02 d'abril del 2014
El ministre Cañete va assistir ahir a la comissió de seguiment del Pacte de l'Aigua d'Aragó.
El ministre Cañete va assistir ahir a la comissió de seguiment del Pacte de l'Aigua d'Aragó. | moncloa.es
El ministre Cañete va assistir ahir a la comissió de seguiment del Pacte de l'Aigua d'Aragó. Foto: moncloa.es

No és només la Plataforma en Defensa de l’Ebre i el moviment afí el que posa obertament sobre la taula la seua preocupació pels transvasaments que està gestant el govern espanyol –encara que no en parle al pla de conca-. Ahir dimarts, els partits de l'oposició a les Corts d'Aragó, PSOE, CHA i IU, i el PAR van plantejar al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, que també estan preocupats davant un hipotètic transvasament del riu Ebre. Ahir es van reunir, juntament amb representants del PP i del Govern d'Aragó en la Comissió de Seguiment del Pacte de l'Aigua.

En declaracions als mitjans de comunicació, el portaveu del Grup Socialista, Javier Sada, va manifestar la seva preocupació per la posició del Govern d'Espanya en relació al transvasament de l'Ebre, els seus "silencis", i sosté que el Pla Hidrològic del Xúquer "obre la porta" a la captació de recursos externs que només poden vindre de l'Ebre. Per contra, Sada va manifestar el seu total suport al Pla Hidrològic de Conca, que estableix un cabal "més que suficient" que "no posa en risc els usos d'Aragó", va apuntar.

El portaveu del PAR, Alfredo Boné, va plantejar per la seua banda al ministre que "són molts" els elements que hi ha en l'ambient "com per estar profundament preocupats pel transvasament de l'Ebre", fent referència a les declaracions de líders nacionals del PP a favor d'esta obra hidràulica. En general va criticar la "actitud transvasista" i les "ambigüitats calculades" d'Arias Cañete, que "no ajuden a desfer cap incògnita” i va animat a mantenir la unitat entre els partits aragonesos contra el transvasament.

El representant d'IU, Miguel Rosteixo, va destacar que Arias Cañete havia acudit “a tranquil·litzar" en relació a les declaracions d'altres dirigents nacionals del PP favorables al transvasament de l'Ebre i que el ministre havia tirat "un cable" als populars aragonesos en afirmar que no tocava parlar de qüestions de planificació. El parlamentari de CHA Joaquín Palacín, també va exposar la seva preocupació respecte de l'hipotètic transvasament del riu Ebre, exigint "una resposta clara i contundent" al ministre, que "en cap moment ha dit que no descarti esta obra”, per la qual cosa "el perill existeix" i, de fet, "cadascun dels passos que està donant aquest Govern ens dirigeixen a un transvasament de l'Ebre", va apuntar.

COAGRET denuncia la hipocresia de Cañete

D’altra banda, COAGRET, la Coordinadora d'Afectats per Grans Embassaments i Transvasaments, ha emés una nota en la que denuncia “la hipocresia i falta de coherència del ministre a les seves declaracions ahir”. Així, exposa que d'una banda manifesta va que el riu no té recursos excedents, per la qual cosa, segons ell, no seria possible augmentar els cabals ecològics del Delta, tal com es va exigir en la manifestació del passat diumenge. “Hi ha una tremenda hipocresia en això, perquè mentre el ministre diu això sobre el Delta, no posa cap pega al fet que es creuen 450.000 noves hectàrees de regadiu, per les quals pel que sembla si que hi ha excedents”.

COAGRET també denuncia el qualifica “d’hipòcrita” per dir que no hi haurà transvasaments de l'Ebre, quan les modificacions legislatives engegades pel seu govern, possibiliten que hi hajatransvasaments, en forma de cessions de drets d'aigua entre usuaris de diferents conques. “Esperem que les denúncies de diferents organitzacions contra el Pla de Conca de l'Ebre davant la Unió Europea tinguen la resposta esperada, i posen en el seu lloc al Ministeri i a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, per contravenir en la seua planificació i en les seues actuacions les Directives Marco d'Aigua i d'Hàbitat”, conclou.