Els pobles de menys de 10.000 habitants ja no tenen franges horàries, la resta, deixaran de tenir-ne en fase 2

Les restriccions, però, es mantindran amb la gent gran

Tres àvies fent la tertúlia en una terrassa
Tres àvies fent la tertúlia en una terrassa | Adrià Costa
Aguaita.cat
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:21h
El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una ordre segons la qual s'eliminen les franges horàries en municipis de menys de 10.000 habitants que estiguen en fase 0 i 1. A més, podran obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior amb certes condicions.

Esta disposició entra en vigor este mateix divendres. Els municipis han de tenir una densitat inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat. Podran assistir als velatoris 15 persones en espais tancats i 25 a l'aire lliure. També es podrà anar al temple si no es supera el 50% de l'aforament. Estarà permès que obrin també les biblioteques, amb un terç de l'aforament.

Esta ordre elimina les franges per a la població infantil i també per als esportistes no professionals. A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L'activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguen de menys de 10.000 habitants.

Els bars i restaurants, amb l'excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, podran obrir per al consum interior. No s'haurà de superar el 40% d'aforament. El consum a l'interior haurà de fer-se en taules, preferentment mitjanant reserva prèvia. No s'admetrà l'autoservei a la barra. Les taules hauran de guardar una distància de dos metres. 

També s'eliminaran franges un cop s'entre en fase 2

El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejos o esport en la fase 2 de la desescalada però les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com la gent gran. Així ho ha insinuat el ministre Salvador Illa a preguntes del PNB al Congrés i ho ha confirmat el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d’aquest dijous.

Simón ha dit que la mesura es concretarà en una ordre ministerial i que possiblement siguen les comunitats autònomes o els ajuntaments els que definisquen en quins horaris s’han de fer. “Són decisions més complicades del que sembla”, ha dit Simón.