Cinc alumnes per aula i majors d'1 any: el difícil retorn a les llars d'infants

El centres hauran d'adaptar espais i complir amb les estrictes mesures d'higiene i seguretat

L'EBM Trencadís, al districte de Gràcia de Barcelona
L'EBM Trencadís, al districte de Gràcia de Barcelona | ACN
Bernat Surroca / Joan Serra Carné / Irene Ramentol
21 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:13h
L'àmbit de les llars d'infants és un dels més complexos, i fins ara les poques directrius que s'han donat no han fet més que neguitejar el sector, que ja ha llançat diverses advertències. En el seu pla de reobertura dels centres, el Govern fixa que a partir de la fase 2 les escoles bressol podran obrir amb grups de màxim cinc infants. No podran acollir menors d'1 any, per la seua immaduresa immunitària. I hauran d'adeqüar els espais i garantir les mesures de seguretat obligades als centres d'educació. 

En cas de no tenir capacitat per acollir tot l'alumnat, els centres hauran de prioritzar aquelles famílies que tinguen dificultat per conciliar la faena i la cura dels fills. El gran dubte continua sent com garantirà el distanciament entre infants, en una edat en què l'aprenentatge es forma en gran part pels sentits, i sobretot pel contacte. 

Educadors consultats per NacióDigital tenen clar que les escoles bressol s'hauran de repensar per conviure amb el coronavirus. I la missió és molt difícil, fins i tot alguns professionals la consideren directament impossible. Les mesures de distanciament social i higiene no es poden aplicar, perquè els xiquets i xiquetes de les llars d'infants necessiten contacte físic constant, aprenen tocant-ho tot -també a través de les relacions amb els seus companys- i no poden dur mascareta.

Assistència voluntària a les escoles

El document del Departament d'Educació fixa que les escoles obriran però no per fer-hi activitat lectiva, tal i com ja va avançar ahir este diari. Això, però, tindrà excepcions en els cursos terminals de cicle (6è de Primària, 4t d'ESO o 2n de Batxillerat- i en casos justificats que permetin fer una tutoria amb grups reduïts d'alumnes.

Les primeres escoles obriran les portes l'1 de juny. Amb caràcter general, no es podrà fer activitat lectiva i el tractament als alumnes haurà de ser personalitzat. Això, però, té excepcions en els cursos terminals de cicle (6è de Primària, 4rt d'ESO o 2n de Batxillerat- i en casos justificats que permetin fer una tutoria amb grups reduïts d'alumnes.

El pla del Govern per torna... by naciodigital on Scribd