Ecologistes en Acció s'oposa a la reconstrucció artificial de la barra del Trabucador

Estudien presentar una demanda per suposades irregularitats en les obres de reconstrucció

La setmana passada un nou temporal va malmetre l'únic camí que uneix al punta de la Banya amb el Trabucador
La setmana passada un nou temporal va malmetre l'únic camí que uneix al punta de la Banya amb el Trabucador
Aguaita.cat
15 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:10h
Ecologistes en Acció denuncia la manca de solucions integrals definitives per a la barra del Trabucador, al Delta de l’Ebre, molt malmesa des del pas de la borrasca Gloria el 22 de gener i que ha partir successius trencaments des d’aleshores, impossibilitant l’entrada a la Punta de la Banya.

Els ecologistes titllen d’insuficient el projecte que es preveu executar en les properes setmanes per traslladar 120.000 metres cúbics de sorra, provinents de l'interior de la badia dels Alfacs i de la platja dels Eucaliptus i asseguren que estudiaran la presentació d’una demanda per suposades irregularitats en la tramitació de les obres.

Segons Ecologistes en Acció, la rapidesa amb la qual s'ha actuat des de l'Administració en l'atorgament dels permisos per reparar la Barra del Trabucador, “comporta que molt possiblement no s’haja respectat el marc jurídic establert per la legislació per a l'elaboració d’estos projectes, on l'avaluació d'impacte ambiental i l'avaluació ambiental estratègica no han estat executades per part de promotor del projecte o, almenys, no es troben a disposició d'informació pública”, acció que incompliria, segons l’entitat, amb l'obligació jurídica d'informació pública i la funció de l'administració com a garant de la protecció de l'entorn. Per tot plegat, Ecologistes en Acció estudia la presentació d’una demanda.

Esta rapidesa en la reconstrucció de la Barra de Trabucador també respon, segons els ecologistes, a qüestions d'interessos privats, on l'administració “anteposa els interessos productius” de l’empresa Infosa per poder accedir a les Salines de la Trinitat sobre els interessos mediambientals.

El passat 17 de març de 2020 havien de començar les reparacions de la Barra per part de Govern espanyol, paralitzades per la situació de la COVID-19. Mentrestant, l'empresa Infosa ha dut terme esta regeneració, una actuació que ha estat denunciada davant del Jutjat d'Amposta per part de la Guàrdia Civil i de la Fiscalia pel fet que s’estava extraient sorra d'un lloc sense autorització, la platja dels Eucaliptus.

Ecologistes en Acció aposta, com a solució definitiva, l’aportació de sediments al Delta de l’Ebre.