Aubà demana corregir els efectes que provocarà l’Acord amb Vietnam en els preus de l'arròs

Ha presentat una moció al Senat i preguntes al govern, recollint la preocupació de pagesos i arrossaires

El senador republicà Miquel Aubà.
El senador republicà Miquel Aubà. | Cedida
Redacció
29 d'abril del 2020
Actualitzat a les 19:02h
El senador republicà Miquel Aubà va registrar el passat 3 d’abril una moció a la Comissió d’Agricultura del Senat  on demana la correcció dels efectes de l’Acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Vietnam sobre els productors i els preus de l’arròs.
Aubà, recollint les demanes i malestar expressat per diversos pagesos i arrossaires, sosté que “este Acord, si no està sotmès a mesures de control i correcció, pot acabar representant una amenaça per al manteniment del conreu de l’arròs i la viabilitat de les explotacions al Delta de l’Ebre i l’Albufera; llocs on per les seues característiques es fa molt difícil que puguen tenir altres alternatives agronòmiques de tant èxit com l’arròs”.

El senador republicà ha recordat que el PSOE, PP, Vox i Ciudadanos van votar a favor de l’Acord que permetrà la importació de 80.000 tones d’arròs . D’altra banda ha apuntat que els últims vint anys el seu conreu a l’Estat s’ha reduït un 15%; i que el preu de l’arròs blanc importat des del Vietnam ja costava, abans d’aplicar l’Acord, 50 € menys per tona que el d’aquí.

“No volem que passe el mateix que amb altres acords comercials de la UE, com el cas del cítric; per això la nostra moció demana al govern espanyol que aplique mesures de control que eviten els efectes de l’incompliment de contingents en volums, dates i preus d’entrada, així com la imposició de mesures correctores quan no es respecte el punt pactat o els efectes siguen negatius”, ha afirmat el senador.

Aubà ha advertit que “esta situació s’agreujarà encara més amb l’entrada en vigor de l’Acord de Lliure Comerç Mercorsur – Unió Europea pel qual es podrà importar arròs sense aranzels de països que són grans productors, com Uruguai, Argentina, Brasil i Paraguai; i que tenen uns estàndards de qualitat mediambientals i socials menors que els dels productors europeus”.

La moció republicana demana al govern espanyol elaborar un informe mensual sobre l’evolució del mercat global, europeu i intern de l’arròs; a més d’un estudi semestral de l’impacte i les repercussions que representen els Acords de la Unió Europea amb Vietnam, Cambodja i Myanmar sobre les explotacions i els preus dels productors d’aquí.

També la moció vol que el govern espanyol inste la Comissió Europea a supervisar i informar de manera mensual als seus estats i organitzacions agràries sobre el flux d’importacions d’arròs derivades dels acords comercials esmentats, i que aplique, en cas d’afectacions al mercat de l’arròs, mesures de restitució a l’exportació i suspensió dels drets d’importació, entre d’altres. Per últim es demana la creació d’una Mesa de seguiment amb institucions i organitzacions agràries on s’avaluen els efectes i conseqüències dels acords.