Infosa reclama un projecte més ambiciós per evitar nous trencaments del Trabucador

Infosa, l'empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, a la Ràpita, ha iniciat esta setmana novament les obres de regeneració de l'accés per la barra del Trabucador mentre espera que Costes reprengue les obres

La maquinària pesant ha tornat esta setmana per refer el camí malmès per la última llevantada
La maquinària pesant ha tornat esta setmana per refer el camí malmès per la última llevantada | Cedida
Aguaita.cat
15 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:55h
Infosa, empresa que gestiona les Salines de la Trinitat al Delta de l'Ebre, exigeix al govern espanyol que prenga mesures per tal de restablir la barra del Trabucador, per on discorre l'accés terrestre a l'empresa, en el termini de temps més curt possible. L'empresa salinera també demana a l'Administració que busque nous sistemes com la instal·lació d'un sistema de dragatge que aporte els sediments adients en els moments necessaris per a mantenir la silueta del delta i poder actuar en contundència en els moments més crítics de les llevantades.

Segons Infosa, cal habilitar una inversió més important que la ja anunciada, per mantenir l'accés a les salines i mantenir la singularitat d'este espai natural del Delta de l'Ebre i a l'hora l'activitat econòmica de l'empresa, de la qual depenen 60 llocs de treball directes. Infosa ha hagut de realitzar un ERTE que afecta el 90% de la plantilla.

El govern ha manifestat que l'actual situació d'alarma pel Covid-19 fa que s'haja hagut d'ajornar l'inici de les obres previstes. L'empresa, però, considera que l'actuació consisteix bàsicament en una tasca mecànica duta a terme per maquinària pesant, amb un nivell de risc personal pràcticament inexistent.

La maquinària pesant a tornat esta setmana per refer el camí malmès per la última llevantada Foto: Cedida



Durant este període d'inaccessibilitat a les Salines de la Trinitat, l'empresa no pot posar en el mercat un producte com la sal, imprescindible en molts àmbits com la indústria alimentaria, els supermercats, tractaments d'aigües o indústria química entre d'altres.

La barra del Trabucador es va veure afectada els passats dies 20 i 21 de gener pel temporal Gloria, que va deixar sota les aigües prop de 4 quilòmetres de trajecte d'este braç de sorra, únic accés terrestre a les Salines de la Trinitat. Des del primer temporal, Infosa porta invertits en els treballs de regeneració de la barra del Trabucador 40.000 €, que de ben poc han servit, després que una altra llevantada a mitjans de març tornés a deixar l'indret inaccessible. Esta setmana l'empresa ha reiniciat novament les obres de regeneració de l'accés.

A més dels efectes negatius sobre l'empresa Infosa, el trencament de la barra del Trabucador pot provocar un greu perjudici a l'entorn natural de la Punta de la Banya un indret de reconegut interès i valor natural i altament protegit, ja que sense l'activitat que es porta a terme a les salines de la Trinitat la gran majoria d'espècies que viuen i nidifiquen a en este espai acabarien desapareixent, defensa l'empresa.


Projecte de Costes de 700.000 € aturat

La Dirección General de Costas es va comprometre a finals de gener a realitzar un projecte de consolidació de la barra del trabucador que consistia a aportar 120.000 m³ de sorra per habilitar un braç d'uns 50 m d'amplada, amb un cost de 700.000 €. El projecte havia de començar el passat 17 de març, però el govern va comunicar que s'ajornava fins a nova ordre a causa de l'estat d'alarma pel Covid-19.

Infosa està treballant en un projecte que li permeta traslladar el seu producte via marítima, permetent el transport dels camions per mar a través de la Badia dels Alfacs, utilitzant pontones de trasllat amb base al port de Sant Carles de la Ràpita.

Este projecte alternatiu necessita, però, el suport i la tramitació de permisos del Departament de Ports i Costes de la Generalitat depenent de la conselleria de Territori i Sostenibilitat i també de l'ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

"Sóc conscient de la greu situació que vivim actualment, però cal avançar en la posada en marxa d'un projecte que permeta reforçar l'espai natural del Trabucador i mantenir l'empresa", assegura Joan Sucarrats, gerent d'Infosa. Sucarrats  insta el govern, "a seguir buscant solucions per donar la millor resposta com més aviat millor", tenint en compte que un cop passada l'actual situació d'alarma l'empresa hauria de reprendre la seua activitat amb total normalitat com faran la majoria de les empreses i no es podrà fer si no es posa solució l'accessibilitat les salines.

Per la seua part, la representant sindical dels treballadors d'Infosa, Neus Pagà, considera que, "esta situació d'impotència generalitzada que viu la humanitat, és semblant a la que ens va tocar viure el passat 20 de gener quan els treballadors es van quedar aïllats quan el temporal va afectar l'accés i no els va permetre anar a treballar". Neus Pagà desitja que, "un cop passe el malson del Covid-19, puguen tornar a la faena amb les màximes garanties de mobilitat i seguretat, reconeixent l'esforç inversor que ha fet l'empresa per intentar solucionar el problema d'accessibilitat".

Infosa produeix una mitjana de 100.000 tones de sal anuals. Exporta el 70% del seu producte a països com França, Alemanya, Anglaterra, Irlanda, Holanda, els EE.UU, la major part dels països del nord d'Àfrica, a més del consum intern, amb una facturació de 14 M€.
Actualment dona feina a 60 treballadors fixos i 50 de temporals en època de recollida.