La CUP Deltebre comunica per carta a l'Ajuntament més mesures per lluitar contra el Covid-19

La CUP Deltebre dóna suport a les iniciatives que està implementant l’Ajuntament però afegix un paquet de noves mesures importants a portar a terme

 L'ebrenca Dayana Santiago encapçala la llista conjunta per al nou Secretariat Nacional de la CUP
L'ebrenca Dayana Santiago encapçala la llista conjunta per al nou Secretariat Nacional de la CUP | Arxiu
Aguaita.cat
06 d'abril del 2020
Actualitzat el 08 d'abril a les 12:00h
La formació anticapitalista de Deltebre ha fet públic l’enviament d’una carta a l’Ajuntament on exposa el paquet de mesures que proposen per afegir a les que ja s’estan impulsant. Consideren que «per tal que Deltebre es quedi a casa, és imprescindible assegurar que totes les persones ho puguen fer posant la vida al centre», ha afirmat Dayana Santiago.

Una de les principals preocupacions derivades del confinament de la població és que estos dies moltes dones hauran d'estar convivint tancades amb els seus agressors i poden haver-hi més feminicidis i agressions masclistes al poble. Per això, cal potenciar l'atenció de la regidoria d'igualtat i dones i mantenir activa la part d’atenció a la dona.

Davant de la reorganització de recursos que ha fet el Departament de Salut que ha portat a derivar les visites de pediatria de Deltebre al CAP de l'Ampolla (excepte si presenten símptomes respiratoris) i a tancar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Jaume d’Enveja, la CUP considera que cal garantir l’obertura de tots els serveis del CAP durant la crisi del COVID-19 i establir a l’atenció primària més serveis per la detecció, contenció i seguiment de malalts. Critiquen que «la mesura adoptada implica només donar una resposta centrada en els serveis hospitalaris i l’atenció telefònica, que capgira el normal funcionament d’un sistema sanitari dissenyat amb l’atenció primària de salut com a porta d’entrada per garantir-ne el seu bon funcionament i la descongestió de les urgències hospitalàries». Per este motiu demanen a l’Ajuntament de Deltebre que exigeixi la reobertura del CAP de Sant Jaume i evitar, així, saturacions i patiment a les persones de les dos poblacions.

Les últimes notícies sobre les infeccions i falta de recursos contra el COVID-19 a les residències de gent gran de Catalunya, la CUP Deltebre mostra la seva preocupació davant de la Residència de Gent Gran de Deltebre, de gestió privada. En aquest sentit, consideren que cal que l'Ajuntament exigeixi a la Generalitat de Catalunya que intervingue de manera immediata i urgent la gestió de la Residència i assegurar-se que compleix amb les mesures de seguretat i protecció.

Per altra banda, i veient que la setmana passada la Brigada Municipal i altres empreses encara treballaven en manteniments i obres no essencials, la CUP demana paralitzar obres i serveis prescindibles i aturar tots els treballs la brigada i de les empreses subcontractades per l'Ajuntament, «la Vida passa per davant de la Imatge de Poble», han afegit. A més, cal intensificar el control sobre els serveis municipals subcontractats a empreses i vetllar que compleixin amb tots els protocols d’autoprotecció necessaris davant de la pandèmia.

Pel que fa a mesures pels sectors més desafavorits, la CUP Deltebre recorda que hi ha un sector de la població que no té opció de confinar-se ja que no té casa, per això cal evitar multar a les persones sense llar i assegurar que la policia local no sancioni a aquestes persones. La Policia i Protecció Civil ha de proporcionar-los un espai on confinar-se adequat amb els recursos necessaris per a una estada llarga (llit, dutxes, etc.). Això passa per què l’Ajuntament habiliti espais municipals per aquelles persones i oferir-los els serveis bàsics d'alimentació i d'higiene. En este sentit també cal contemplar l'ús dels pisos buits existents al poble, propietat d'entitats bancàries, per als col·lectius que ho necessitin.

Tot i celebrar l’impuls fet al comerç local amb la creació de la «xarxa del petit comerç a domicili» per a persones vulnerables, la CUP lamenta la decisió de tancar de tancar el mercat d'aliments a l'aire lliure de #LaCava del dijous. Consideren que cal mantenir obert aquelles parades d’alimentació per tal de facilitar que la ciutadania adquireixi producte fresc i de proximitat i ajudar als pagesos locals.

Per últim i per tal d’assegurar que les famílies confinades disposen totes de les mateixes oportunitats i serveis, la CUP considera que l’Ajuntament ha de facilitar l'accés a internet per a totes valorant poder crear una xarxa wifi gratuït per a les famílies vulnerables que pugui arribar a tots els racons del poble.