L'entitat animalista AnimaNaturalis reclama que els pressupostos per a actes taurins es destinen a Sanitat

Més de 10.000 persones han escrit al ministre de Cultura per exigir que no es destine ni un euro de diners públics al rescat del sector taurí

Una de les activistes d'AnimaNaturalis gravant el correbou d'Alcanar.
Una de les activistes d'AnimaNaturalis gravant el correbou d'Alcanar. | ACN / J. Marsal
Aguaita.cat
24 de març del 2020
Actualitzat a les 16:31h
Més de 10.000 persones han escrit al ministre de Cultura per exigir que no es destine ni un euro de diners públics al rescat del sector taurí. 
AnimaNaturalis proposa també eliminar les milionàries partides pressupostàries previstes per a curses i festejos taurins d'este any, i que siguen destinades a Sanitat i a altres serveis essencials.

AnimaNaturalis detalla que estes partides poden arribar fàcilment els centenars de milers d'euros anuals, fins i tot arribar a quantitats milionàries. AnimaNaturalis ha estimat que una trentena d'ajuntaments de Catalunya destinen 1 milió d'euros de diners públics per a la realització de bous embolats, bous capllaçats i tancaments.

L'entitat animalista assegura que el sector taurí rep cada any partides pressupostàries de milers d'euros per a finançar activitats taurines des d'ajuntaments, diputacions, autonomies i també des del Govern d'Espanya, per a subvencionar a penyes, associacions, escoles i festejos de l'àmbit taurí.

AnimaNaturalis detalla que estes partides poden aconseguir fàcilment els centenars de milers d'euros anuals fins i tot arribar a quantitats milionàries. AnimaNaturalis ha estimat que una trentena d'ajuntaments de Catalunya destinen 1 milió d'euros de diners públics per a la realització de toros embolats, toros ensogats i tancaments.

La Diputació de Badajoz té previst destinar enguany, a l'Escola de Tauromàquia, la quantitat de 950.350 euros i en la de Castelló hi ha una convocatòria de subvencions destinades a col·lectius taurins per a promoure els festejos tradicionals que preveu una consignació econòmica de 90.000 euros per a este 2020, segons AnimaNaturalis.

Vox ha proposat per al 2020 una modificació del projecte de pressupostos de la Junta d'Andalusia, amb la qual es pretén incloure una partida de dos milions d'euros per a subvencionar als ajuntaments que participen en l'organització de "novilladas". “Per si no havien trobat motius suficients, reclamem que la Junta d'Andalusia rebutge la proposta de Vox, ara més amb més raó que mai”, reclama Gascó.

En la Comunitat de Madrid es destinarà enguany una partida de 206.763 euros per a municipis de menys de 75.000 habitants que desitgin celebrar festejos taurins. I l'Ajuntament de Madrid té previst un mínim de 30.000€ per a fomentar la tauromàquia. A més, el Centre d'Assumptes Taurins, organisme creat en aquesta legislatura en la Comunitat de Madrid, facilitarà la celebració de diferents festejos taurins i classes pràctiques de toreig en les places.

AnimaNaturalis aclareix que el gruix de partides pressupostàries i subvencions és incalculable a causa de la falta de transparència, especialment per part dels ajuntaments, que no tenen l'hàbit de fer públics els seus pressupostos de festes desglossats. “Els recursos de l'administració pública no han d'usar-se per a promocionar i contractar espectacles basats en l'abús i maltracte animal, menys encara en els pròxims mesos, en els quals es necessitarà tot l'esforç i suport públic per a destinar-los als recursos sanitaris i a pal·liar els efectes econòmics per a les famílies, autònoms i empreses”, acaba Gascó.

Segons l'última enquesta d'hàbits i pràctiques culturals del Ministeri de Cultura, els espectadors a les places de toros han descendit un 15% en els últims quatre anys, en els quals l'assistència a espectacles taurins ha baixat en 554.000 persones. A penes el 8% de la població acudeix, almenys una vegada a l'any, a un festeig taurí.