Un grup de professionals ebrencs dissenyen i imprimixen pantalles facials en 3D per donar-les als sanitaris

El producte que han dissenyat, ara homologat pel CatSalut, permet fabricar les pantalles en un temps deu vegades inferior a les de la versió oficial

Estes són les pantalles protectores donades a l'hospital Verge de la Cinta
Estes són les pantalles protectores donades a l'hospital Verge de la Cinta | Cedida
Redacció
22 de març del 2020
Actualitzat el 23 de març a les 16:45h
Són un grup de professionals que es fan dir Makers Terres de l’Ebre i donada la situació actual han decidit posar els seus coneixements en fabricació tecnològica, robòtica, impressió 3D i altres sistemes d’última generació en favor de la causa. El seu esforç per dissenyar productes que puguen servir de protecció en primera línia de foc, per als sanitaris que atenen incansablement els nous casos de coronavirus, ha donat fruit. Primer, aconseguint dissenyar una careta que tingués un temps de fabricació deu vegades menor a les de la versió oficial, i, després, havent aconseguit que el Catsalut haja donat carta blanca en forma d’homologació a este element, de manera que des d’este cap de setmana mateix s’organitzen per imprimir-ne tantes com els siga possible –ara mateix tenen la matèria primera limitada- i han començat a portar-ne a l’hospital  de Tortosa Verge de la Cinta. De moment són 38 caretes i 16 manipuladors de manetes per a portes.

“Vam veure que la versió oficial de les pantalles facials podria trigar unes cinc hores a imprimir-se, va molt lenta, així que vam centrar els esforços a reduir este temps de fabricació i hem aconseguit redissenyar el producte i fer-ne un model més ràpid de manera que podem imprimir una careta en mitja hora”, explica l’arquitecte i membre de Makers Terres de l’Ebre, Jaume Bel. Este dissabte, el producte va obtenir la validació de la Unitat Bàsica de Prevenció de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, i el mateix dia han fet una primera entrega per als professionals de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

La pantalla facial està composta per una peça de plàstic transparent, que cobrix i protegix tota la cara, que s’ajusta al cap amb una mena de diadema, fàcil de muntar, i amb un pes de només uns 20 grams que resulta més còmode per als usuaris. De moment, les poden fer arribar, amb l’ajut i coordinació de l’IES de l’Ebre, al centre sanitari ebrenc on facen més falta –a criteri del Catsalut-, on un cop esterilitzades s’entreguen al personal. A més, també han ideat una peça de plàstic que permet obrir les portes sense tocar el pany, un focus important de contagi.

Ara mateix, el Makers ebrencs estan a ple rendiment. “Estem reben demandes privades, però no atenem peticions particulars, fabricarem per als sanitaris fins que ens arribe amb el material que tenim”, explica Bel. Però estan disposats a continuar si la cadena de solidaritat que han obert s’allarga: “Si algú ens pot ajudar a proporcionar plàstic, o paper acetat que es puga guardar en botigues o altres fabricants, estarem encantats de continuar fins atendre les necessitats que puguem”, afirma Jaume Bel.