Cientifícs de la URV demanen aturar la mobilitat laboral innecessària per evitar una «catàstrofe sanitària»

Segons els investigadors, la càrrega de llits a les UCI es dispararà i demanen aturar la mobilitat laboral no imprescindible

Àlex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV
Àlex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV | ACN
Aguaita.cat
16 de març del 2020
Actualitzat el 17 de març a les 9:09h
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la Universitat de Saragossa han elaborat un mapa de risc que prediu la propagació del coronavirus. L'estudi advertix de la càrrega que patiran les unitats de cures intensives dels hospitals i alerta que, si no s'atura la mobilitat laboral, es podria arribar a produir una catàstrofe sanitària.

"Si el govern espanyol no atura la mobilitat laboral que no siga imprescindible ens aboquem a la catàstrofe sanitària en molt pocs dies", advertix Àlex Arenas, director del grup de recerca Alephsys Lab de la URV, que lidera l'estudi. Arenas insistix que les dades que mostra este nou mapa de risc alerten d'una situació "molt greu que anirà a més si no es prenen mesures molt més restrictives".

El científic assenyala, a més, que per fer els seus càlculs han tingut en compte "l'escenari més optimista, en què els gairebé 5.000 llits de les UCI espanyoles -tant de centres públics com privats- estan lliures a dia d'avui, un fet que tots sabem que no és ni de bon tros així". Els investigadors han partit d'esta situació perquè no han pogut tindre accés a les dades reals d'ocupació de llits, segons apunten.

Per fer aquest nou mapa han adaptat el model matemàtic que ja havien desenvolupat sobre la predicció de nous contagis i l'han creuat amb la disponibilitat de llits a les UCI de l'Estat. Els resultats apunten que el factor de càrrega a les UCI de la demarcació de Barcelona serà dimecres d'un 17%; a les de Girona d'un 8%; a les de Tarragona d'un 4% i, a les de Lleida, d'un 3%.

Esta nova eina complementa la que ja van desenvolupar fa una setmana sobre el risc epidèmic del coronavirus, que permet estendre les prediccions a quatre dies vista a partir d'un model matemàtic que conté les dades de mobilitat i del cens dels municipis de l'estat espanyol, així com la dinàmica dels contagis produïda pel SARS-CoV-2. El model calcula les probabilitats de contagi a cada municipi en funció dels paràmetres epidèmics coneguts per este virus i la mobilitat interurbana de la població activa, permetent extrapolar a diversos dies per motoritzar l’evolució d'este risc.

Les actualitzacions es van aturar el dia 3 de març davant la impossibilitat de comptar amb dades oficials sobre la residència dels nous casos detectats. Segons Àlex Arenas, coordinador del projecte a la URV, "durant este temps l'equip de recerca ha estat treballant per comprovar la qualitat dels resultats del model a partir de les dades importades exclusivament, és a dir, sense necessitat d'incorporar els casos autòctons".
 

Àlex Arenas, del grup de recerca Alephsys Lab Foto: URV



D'altra banda, Jesús Gómez-Gardeñes, coordinador del projecte a la Unizar, destaca que han pogut comprovar que el model "ha anat construint mapes de risc d'estos dies passats compatibles amb l'evolució dels casos observats, la qual cosa indica que el nombre de contagis autòctons augmenta i el model, fins ara, és capaç de generar-sense necessitat de dades sobre casos importats".